Syrop też nadaje smaku, ale powiem szczerze-jeśli Wam się nie chce, to go nie róbcie ;) Same placuszki albo z jakimś dżemem też będą smaczne :)
Placuszki Kokosowe z Mango i Syropem Limonkowym
(około 12 placuszków)
Składniki:
- 100 g niesłodzonych wiórek kokosowych
- 100 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko; roztrzepane
- 250 ml mleka kokosowego (wstrząśnij puszką przed odmierzeniem ilości)
- 1 łyżka płynnego miodu
- olej; do smażenia
- 1 dojrzałe mango
Syrop Limonkowy:
- 150 g cukru
- 150 ml wody
- sok z 4 limonek
- skórka otarta z 1 limonki
Kokos zmiel drobno w blenderze. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj do połączenia.
Przesyp wszystko do miski, zrób wgłębienie na środku i dodaj jajko, wymieszaj. Następnie wlej mleko kokosowe i miód, mieszaj do czasu aż powstanie gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 15 minut.
Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor
W międzyczasie przygotuj syrop. Do rondelka wsyp cukier, wlej wodę, sok i skórkę z limonki. Gotuj mieszając na małym ogniu do czasu aż cukier się rozpuści. Gotuj dalej aż płyn się zredukuje i zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia, żeby podawać lekko ciepły.
Placuszki podawaj z kawałkami mango, polane syropem.
SMACZNEGO!
źródło:"Coconut pancakes with mango slices and lime syrup" z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course
Wspaniały przepis. Mam go z książki Gordon i jest jednym z pierwszych, który chciałam wypróbować. Pyszne na śniadanie lub deser:) nie zrobiłam syropu- bałam się że finalnie całość okaże się za słodka.
OdpowiedzUsuń