PS. crème fraîche można pominąć. Ja po odstawieniu nabiału, robię hummus bez niego (aby uzyskać rzadszą konsystencję pasty można dodać trochę wody).
Hummus
Składniki:
- 400 g ciecierzycy z puszki; odsączonej i opłukanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
- 4 łyżki crème fraîche (półtłusty)
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- sok z połowy cytryny
- pieprz cayenne; do smaku
- sól morska
- 2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
Ciecierzycę, czosnek i łyżkę wody umieść w malakserze lub przystawce do blendera. Zmiksuj. Dodaj pastę tahini i miksuj jeszcze przez minutę.
Następnie dodaj crème fraîche i kumin, zmiksuj na gładką masę, dodając po trochu sok z cytryny. Dopraw do smaku pieprzem cayenne i solą morską.
Hummus przełóż do miseczki i posyp posiekaną kolendrą
SMACZNEGO!
źródło: Hoummus z książki "Low-GI cookbook"
apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, humus wygląda super apetycznie. Piękne zdjęcia, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, długo nie dokładałaś nowych przepisów czyżby takie długie wakacje? :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Do humusu prześwietnie nadaje się ciemny, gęsty chleb razowy. Można opędzlować całą miskę bez zastanowienia.
OdpowiedzUsuńkupiłam tahini ... będzie hummus :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPodoba mi się fotograficzna dokumentacja pracy :) Danie - przystawka? - wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń