poniedziałek, 12 września 2011

Pierogi Litewskie

Pierogi z serem, ale nie na słodko i nie ruskie tylko litewskie. Przepis na to nadzienie znalazłam w baaardzo starej gazecie, a właściwie to na kartce z niej wyrwanej. Dlatego nawet nie wiem jaka to gazeta, ale bardzo prawdopodobne, że był to Poradnik Domowy. Przyznam, że kiedy spróbowałam samego nadzienia jeszcze przed zawinięciem w ciasto, nie byłam nim zachwycona. Jednak po ugotowaniu pierożki bardzo nam smakowały ;)



Pierogi Litewskie

Ciasto:
  • szklanka mąki
  • ciepła woda (ok pół szklanki)
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli


Farsz:
  • 250 g białego sera
  • 200 g wędzonego boczku
  • cebula
  • 2 jajka
  • łyżeczka mielonego kminku
  • sól, pieprz do smaku


Mąkę wymieszaj z solą i wlej do niej stopniowo wodę - możliwe, że nie będziesz potrzebowała całej wody-to zależy od tego ile mąka wchłonie. Na koniec dodaj oliwę i zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na 30 minut żeby "odpoczęło"
 W tym czasie pokrój boczek w kostkę i lekko go wytop. Dodaj posiekaną cebulę i smaż do zrumienienia.
Ser przepuść przez praskę lub tak jak ja dobrze rozgnieć widelcem. Wymieszaj z żółtkami, kminkiem, solą i pieprzem.
 Dodaj boczek. Następnie połącz z pianą ubitą z białek.
 Ciasto cienko rozwałkuj i przy pomocy foremki lub szklanki wytnij kółka. Formuj pierogi nadziewając serowym farszem.
 Gotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 3-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
 Podawaj polane stopionym boczkiem lub masłem i śmietaną.

6 komentarzy:

  1. Genialne! Ruskie nigdy mi nie pasowały, ale te litewskie to zdecydowanie mój smak! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Umm, ale mi slinka poleciala, uwielbiam takie dania, pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. miałem okazje zajadać się nimi na litwie , wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani przepisy są wspaniale opracowane. Nawet początkująca kuchareczka może sobie poradzić przy takich ilustracjach. Gratuluję bloga!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się, aby przepisy były zrozumiałe dla każdego, więc cieszę się, że sprawiają takie wrażenie ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)