Pierogi z serem, ale nie na słodko i nie ruskie tylko litewskie. Przepis na to nadzienie znalazłam w baaardzo starej gazecie, a właściwie to na kartce z niej wyrwanej. Dlatego nawet nie wiem jaka to gazeta, ale bardzo prawdopodobne, że był to Poradnik Domowy. Przyznam, że kiedy spróbowałam samego nadzienia jeszcze przed zawinięciem w ciasto, nie byłam nim zachwycona. Jednak po ugotowaniu pierożki bardzo nam smakowały ;)
Pierogi Litewskie
Ciasto:
- szklanka mąki
- ciepła woda (ok pół szklanki)
- łyżka oliwy
- szczypta soli
Farsz:
- 250 g białego sera
- 200 g wędzonego boczku
- cebula
- 2 jajka
- łyżeczka mielonego kminku
- sól, pieprz do smaku
Mąkę wymieszaj z solą i wlej do niej stopniowo wodę - możliwe, że nie będziesz potrzebowała całej wody-to zależy od tego ile mąka wchłonie. Na koniec dodaj oliwę i zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na 30 minut żeby "odpoczęło"
W tym czasie pokrój boczek w kostkę i lekko go wytop. Dodaj posiekaną cebulę i smaż do zrumienienia.Ser przepuść przez praskę lub tak jak ja dobrze rozgnieć widelcem. Wymieszaj z żółtkami, kminkiem, solą i pieprzem.
Dodaj boczek. Następnie połącz z pianą ubitą z białek.
Ciasto cienko rozwałkuj i przy pomocy foremki lub szklanki wytnij kółka. Formuj pierogi nadziewając serowym farszem.
Gotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 3-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Podawaj polane stopionym boczkiem lub masłem i śmietaną.
Genialne! Ruskie nigdy mi nie pasowały, ale te litewskie to zdecydowanie mój smak! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDla mnie bomba!!!
OdpowiedzUsuńUmm, ale mi slinka poleciala, uwielbiam takie dania, pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńmiałem okazje zajadać się nimi na litwie , wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńPani przepisy są wspaniale opracowane. Nawet początkująca kuchareczka może sobie poradzić przy takich ilustracjach. Gratuluję bloga!
OdpowiedzUsuńStaram się, aby przepisy były zrozumiałe dla każdego, więc cieszę się, że sprawiają takie wrażenie ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie!