Danie jest na 6 osób, a każda porcja ma 355 kcal - my zjedliśmy jednak chyba trochę więcej niż przypada na jedną porcję... :)
Turkey Chili Crunch
Składniki:
- łyżka oliwy
- 450 g mielonego indyka
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta cynamonu
- 1/2 czerwonej cebuli; posiekanej
- 3 ząbki czosnku; przeciśnięte przez praskę
- 2 marchewki pokrojone w kostkę (o boku 1 cm) - czyli około szklanka
- puszka pokrojonych pomidorów; z sokiem
- 1/2 chipotle pepper in adobo; bez pestek posiekane (zastąpiłam połową papryczki chili)
- 1/2 łyżeczki sosu adobo (nie dałam)
- 3 szklanki gorącej wody (ja dałam 550 ml)
- 1 łyżka kakao
- 2 puszki białej fasoli; odsączonej i opłukanej
- 1/2 szklanki posiekanej kolendry
Dodatkowo:
- jogurt naturalny
- szczypiorek
- ciemna czekolada
Rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj indyka, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i smaż mieszając ok 3 minut.
Dodaj chili w proszku, kminek, oregano, cynamon i smaż mieszając przez kolejne 3 minuty albo do czasu aż woda wyparuje.
Dodaj cebulę, czosnek i 1/2 łyżeczki soli. Przykryj i duś do czasu aż cebula zmięknie (5 - 7 minut). Jeśli cebula albo mięso zacznie przywierać, dodaj 2 łyżki wody.
Dodaj marchewkę, pomidory, papryczkę chili, kakao i wodę. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj częściowo przykryte przez 25 minut.
Wymieszaj z fasolą i kolendrą (ja fasolę dałam 5 minut później, bo nie chciałam żeby się rozgotowała), gotuj jeszcze przez 15 minut.
Podawaj z kleksem z jogurtu, wiórkami czekolady i szczypiorkiem.
juz mam chetke na takie jedzonko:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wróciłam z Turcji i muszę przyznać, że ta potrawa przypomniała mi wspaniałe wakacyjne chwile.. Dzięki! :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku ,a do tego ta czekolada no,no
OdpowiedzUsuń