M, który akurat miał imieniny był zadowolony, bo kawę uwielbia ;) Następnym razem ciasto nasączę hojniej żeby było jeszcze bardziej kawowe.
M dodał jeszcze, że uwielbia mascarpone, ale to też już wiedziałam ;)
Ciasto Tiramisu
Ciasto:
- 5 jajek
- 80g cukru
- 80 g mąki
Do nasączenia:
- 10 g kawy naturalnej
- 120 ml wrzątku
- 30 ml rumu
Krem:
- 170 ml śmietany kremówki (double cream)
- 500 g mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 25 g cukru z wanilią
Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka utrzyj z 2 łyżkami cukru na kremowa masę. Ciągle ucierając połącz z resztą cukru i następnie z przesianą mąką. Delikatnie wymieszaj z pianą z białek. Przelej do blachy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 - 15 minut w 220 stopniach. Ciasto po wyjęciu z piekarnika przełóż na ściereczkę (papierem do góry), ściągnij papier i przetnij je na pół. Pozostaw do ostudzenia - zajmie to ok 20 - 30 minut.
Kawę zalej wrzącą wodą i przestudź, kiedy ostygnie przecedź i wymieszaj z rumem.
Śmietanę ubij z cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
Dodaj ser mascarpone i lekko zmiksuj.
Ciasto nasącz kawą, posmaruj połową kremu, przykryj drugą częścią ciasta i powtórz. Wierzch posyp startą czekoladą. Schłódź.
kusząco wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmakowite :))
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda
OdpowiedzUsuńbiszkopt najlepiej kroić na drugi dzień.
OdpowiedzUsuńMi kroił się dobrze jeszcze tego samego dnia ;)
UsuńByło to ciasto robione dość ekspresowo i po 2 godzinach w lodówce pięknie się kroiło.
Pozdrawiam!
Witam ciasto wyglada apetycznie :) Mam pytanie gdzie najlepiej kupic marcepan w anglii? Serdecznie pozdrawam :)
OdpowiedzUsuńJa kupuję w Tesco.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
witam zrobiłam dzisiaj Tiramisu na urodziny męża, Bardzo smakowała:) pychotka:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ;)
UsuńWitam! a czy do ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia??
OdpowiedzUsuńW tym cieście piana z białek robi za spulchniacz, więc proszku nie dodajemy.
UsuńPozdrawiam!
to ciasto musi być pyszne! Zbliżają się Święta,wieć będzie okazja wypróbować,na pewno zdam relacje i zamieszczę zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńW takim razie czekam na relację ;) Na blogu nie ma możliwości dodania zdjęć, ale można je dodać na stronie Nikol od Kuchni na Facebooku.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Właśnie dziś robiłam i wygląda bardzo smacznie a smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry, chciałam zapytać ile cm miała blacha?
OdpowiedzUsuń