piątek, 16 września 2011

Ciasto Tiramisu

Ostatnio miałam ochotę na tiramisu, więc je zrobiłam. Jednak nie chciałam takiego z ciastkami, zastąpiłam je cienkim biszkoptem, takim jakiego używam do rolad. Do kremu nie dałam też jajek, bo trochę boję się jeść je na surowo.
M, który akurat miał imieniny był zadowolony, bo kawę uwielbia ;) Następnym razem ciasto nasączę hojniej żeby było jeszcze bardziej kawowe.
M dodał jeszcze, że uwielbia mascarpone, ale to też już wiedziałam ;)


Ciasto Tiramisu

Ciasto:
  • 5 jajek
  • 80g cukru
  • 80 g mąki

Do nasączenia:
  • 10 g kawy naturalnej
  • 120 ml wrzątku
  • 30 ml rumu

Krem:
  • 170 ml śmietany kremówki (double cream)
  • 500 g mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 25 g cukru z wanilią


Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka utrzyj z 2 łyżkami cukru na kremowa masę. Ciągle ucierając połącz z resztą cukru i następnie z przesianą mąką. Delikatnie wymieszaj z pianą z białek. Przelej do blachy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 - 15 minut w 220 stopniach. Ciasto po wyjęciu z piekarnika przełóż na ściereczkę (papierem do góry), ściągnij papier i przetnij je na pół. Pozostaw do ostudzenia - zajmie to ok 20 - 30 minut.

Kawę zalej wrzącą wodą i przestudź, kiedy ostygnie przecedź i wymieszaj z rumem.
Śmietanę ubij z cukrem pudrem i cukrem z wanilią.

Dodaj ser mascarpone i lekko zmiksuj.

Ciasto nasącz kawą, posmaruj połową kremu, przykryj drugą częścią ciasta i powtórz. Wierzch posyp startą czekoladą. Schłódź. 

15 komentarzy:

  1. biszkopt najlepiej kroić na drugi dzień.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi kroił się dobrze jeszcze tego samego dnia ;)
      Było to ciasto robione dość ekspresowo i po 2 godzinach w lodówce pięknie się kroiło.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Witam ciasto wyglada apetycznie :) Mam pytanie gdzie najlepiej kupic marcepan w anglii? Serdecznie pozdrawam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kupuję w Tesco.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. witam zrobiłam dzisiaj Tiramisu na urodziny męża, Bardzo smakowała:) pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam! a czy do ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym cieście piana z białek robi za spulchniacz, więc proszku nie dodajemy.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. to ciasto musi być pyszne! Zbliżają się Święta,wieć będzie okazja wypróbować,na pewno zdam relacje i zamieszczę zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam na relację ;) Na blogu nie ma możliwości dodania zdjęć, ale można je dodać na stronie Nikol od Kuchni na Facebooku.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. Właśnie dziś robiłam i wygląda bardzo smacznie a smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzień dobry, chciałam zapytać ile cm miała blacha?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)