M też był zadowolony-tym bardziej kiedy mu powiedziałam, że trzeba je szybko zjeść, bo jest ze śmietaną ;)
Przepis na to ciasto wzięłam stąd tylko, że użyłam gotowej masy karmelowej z puszki i zwiększyłam proporcje składników na spód ponieważ moja forma jest większa niż ta której użyła Stephanie.
Banoffee
Ciasto:
Składniki na formę o średnicy 26 cm
- 175 g mąki pszennej
- 47 g cukru
- 150 g zimnego niesolonego masła
- 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
- puszka karmelu (masy kajmakowej)
- 2-3 dojrzałe banany
Na wierzch:
- 300 ml śmietany kremówki (double cream)
- 20 g cukru pudru
- kawałek ciemnej czekolady
W malakserze wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj masło pokrojone w kostkę i zmiksuj "pulsacyjnie" do czasu aż ciasto zacznie się łączyć w kulki. Nie miksuj zbyt długo żeby nie powstała jedna wielka kula.
Wylep ciastem wysmarowaną masłem formę do tart. Ponakłuwaj widelcem, owiń folią i wstaw do zamrażalnika na 15 minut. Piecz w 220 stopniach do czasu aż będzie złoto - brązowe, około 13 - 15 minut.
Wystudź całkowicie i posmaruj karmelem (puszkę z karmelem najlepiej wstaw na 5 minut do gorącej wody co ułatwi rozsmarowywanie).
Śmietanę ubij z cukrem.
Banany pokrój w plasterki i ułóż na karmelu-ja zrobiłam jedną warstwę, ale jeśli chcesz możesz zrobić dwie. Następnie dokładnie pokryj śmietaną, tak żeby żaden banan nie wystawał, bo ściemnieje i nie będzie wyglądał zbyt smacznie. Wierzch możesz oprószyć startą czekoladą.
Rozkoszne! U mnie nie zostałoby zjedzone tylko pożarte:)
OdpowiedzUsuńale rozkosz dla oka, a co dopiero gdybym tylko sprobowala kawaleczek!!!
OdpowiedzUsuńPyszne to musi być.
OdpowiedzUsuńpyszne, słodkie ciasto;) uwielbiam takie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
takie pyszne, że pewnie z szybkim zjedzeniem nie było problemu..:-)))
OdpowiedzUsuńCzy to ciasto piecze się razem z folią :)???
OdpowiedzUsuń