Pomidorowe placuszki z kaparami
Składniki:
- 500 g pomidorków koktajlowych
- pół małej czerwonej cebuli
- kilka listków świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści kaparów
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia
- jajko
- sól, pieprz do smaku
- ok 1 łyżki suszonej czerwonej papryki
- trochę wody z kaparów
· Pokrój cebulę i bazylię, w prasce wyciśnij czosnek i dodaj wszystko do pomidorów razem z kaparami.
Do drugiej miski odmierz mąkę, oliwę i wbij jajko.Dodaj mieszankę warzywną i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i czerwoną papryką. Jeśli ciasto jest zbyt gęste (to zależy od tego ile soku mają w sobie pomidory) dolej trochę wody z kaparów.
Pomidorowym placków jeszcze nigdy nie robiłam! A jeszcze z kaparami.. mmm :-)
OdpowiedzUsuńciekawe placuszki:)
OdpowiedzUsuń