poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Chlebek Bananowy Sophie Dahl

Ten chlebek to niezwykłe stworzenie! Nie dość, że można do niego wykorzystać już dawno zapomniane banany, to robi się go błyskawicznie i smakuje naprawdę przepysznie.
Jest wilgotny, ze słodyczą i wyraźnym smakiem bananów. Robiłam go dość dawno, ale ten smak pamiętam bardzo dobrze, i bardzo żałuję, że zjadłam już banany, które przecież mogły pięknie ściemnieć i być wykorzystane do tego chlebka... ;)


Chlebek Bananowy Sophie Dahl
.
Składniki:

  • 4 bardzo dojrzałe banany (najlepiej jeśli skórka jest już naprawdę ciemna)
  • 200 g brązowego cukru (dałam 150 g)
  • 1 jajko; roztrzepane
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii albo 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 170 g mąki


Banany rozgnieć widelcem na papkę. 

Dodaj do nich brązowy cukier, jajko, masło, ekstrakt z wanilii i wymieszaj. 

W drugiej misce połącz ze sobą mąkę, sodę i sól. Następnie wsyp do mieszanki bananowej i dobrze wymieszaj.

Przelej do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Piecz w 180 przez 1 godzinę. Ostudź w formie.

SMACZNEGO!



źródło: Banana Bread

6 komentarzy:

  1. Tyle dobrego o nim słyszałam i nigdy nie zrobiłam. Pora to zmienić;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pokochałam ten chlebek od pierwszego zjedzenia, pyszny jest przypieczony i posmarowany masłem :)
    Ładnie Ci wyrósł! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne smaki, piękny chlebek, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sprawdzone. Dodałam orzechów pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam w piekarniku, łatwy i wygląda dobrze. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie robiłem, pyszniutki.. dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)