Jest wilgotny, ze słodyczą i wyraźnym smakiem bananów. Robiłam go dość dawno, ale ten smak pamiętam bardzo dobrze, i bardzo żałuję, że zjadłam już banany, które przecież mogły pięknie ściemnieć i być wykorzystane do tego chlebka... ;)
Chlebek Bananowy Sophie Dahl
.
Składniki:
- 4 bardzo dojrzałe banany (najlepiej jeśli skórka jest już naprawdę ciemna)
- 200 g brązowego cukru (dałam 150 g)
- 1 jajko; roztrzepane
- 75 g miękkiego masła
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii albo 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 170 g mąki
Banany rozgnieć widelcem na papkę.
Dodaj do nich brązowy cukier, jajko, masło, ekstrakt z wanilii i wymieszaj.
W drugiej misce połącz ze sobą mąkę, sodę i sól. Następnie wsyp do mieszanki bananowej i dobrze wymieszaj.
Przelej do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Piecz w 180 przez 1 godzinę. Ostudź w formie.
SMACZNEGO!
źródło: Banana Bread
Tyle dobrego o nim słyszałam i nigdy nie zrobiłam. Pora to zmienić;)
OdpowiedzUsuńPokochałam ten chlebek od pierwszego zjedzenia, pyszny jest przypieczony i posmarowany masłem :)
OdpowiedzUsuńŁadnie Ci wyrósł! :)
Pyszne smaki, piękny chlebek, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSprawdzone. Dodałam orzechów pyszne.
OdpowiedzUsuńMam w piekarniku, łatwy i wygląda dobrze. :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robiłem, pyszniutki.. dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń