Przepis pochodzi z kuchni indyjskiej. Na pewno jest to urozmaicenie codziennej kuchni i warto spróbować.
Paneer to ser twarogowy, który w prosty sposób można zrobić w domu. Za jakiś czas zapewne go przygotuję i umieszczę przepis.
Bread Paneer Pakora
Składniki:
- 6 kromek chleba tostowego
- chutney z kolendry
- 250 g sera Paneer
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki chat masala (u mnie gram masala)
- sól do smaku
- 2 łyżki chutney z daktyli (ja z braku zastąpiłam ketchupem)
Ciasto:
- 1 szklanka (125 g ) mąki z ciecierzycy
- 1/2 łyżeczki carom seeds (ajwain); ja pominęłam (za to dodałam gram masala)
- 1/2 łyżeczki papryki
- szczypta sody
- sól do smaku
- woda
Chleb podpiecz chwilkę z każdej strony na patelni lub w tosterze. Posmaruj chutney'em z kolendry.
Paneer pokrój na plasterki. Posyp je chilli, masalą i solą.
Ułóż paneer na chlebie, przyprawami do dołu. Posmaruj chutney'em z daktyli (ketchupem).
Następnie ułóż drugą warstwę paneer i posyp go przyprawami jak poprzednio.
Złóż kanapkę i pokrój ją w 4 małe trójkąty. To samo zrób z pozostałymi 4 kromkami. Powinno wyjść 12 trójkątnych kanapeczek.
Składniki na ciasto wymieszaj trzepaczką, dodając tyle wody żeby osiągnąć konsystencję ciasta naleśnikowego. Odstaw na chwilkę, żeby odpoczęło.
*ciasta można zrobić trochę więcej, bo ja musiałam dorabiać*
W gotowym cieście maczaj trójkąty i smaż na głębokim oleju z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu, osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
SMACZNEGO!
źródło: Bread Paneer Pakora
odpuszczę ciecierzycę i na 100% wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuń