Podajemy je na ciepło, jednak zauważyliśmy z Mężem, że najsmaczniejsze są takie lekko ciepłe, bo wtedy smak jest bardziej intensywny, niż kiedy są gorące.
Ziemniaczane Krokiety Neapolitańskie
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 60 g salami
- 2 łyżki natki pietruszki
- 60 g tartego parmezanu
- 3 żółtka
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Panierka:
- 2 białka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Ugotowane, zimne ziemniaki przepuść przez praskę lub dokładnie utłucz tłuczkiem.
Salami pokrój w drobną kostkę, a pietruszkę posiekaj.
Do ziemniaków dodaj salami, pietruszkę, tarty parmezan, żółtka, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę. Formuj podłużne krokiety.
Gotowe krokiety maczaj w roztrzepanych białkach, a następnie obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony. Osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Możesz podać z sosem czosnkowym (jogurt naturalny, czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobina soli), ale same też są bardzo smaczne.
SMACZNEGO!
Piękne krokieciki :) też takie czasem robię :) same w sobie pyszne, a można polać je dodatkowo jakimś sosem :) dzięki za przypomnienie, bo dawno nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPs. szkoda, że nie dołączyłaś do mojej krokietowej akcji na durszlaku- dziś możesz jeszcze do niej dołączyć :)
Pozdrawiam :))
Już dodane ;)
UsuńNikolka dziękuje za dodanie się do mojej akcji :) żal byloby nie dodać takich pieknych krokiecików :) pozdrawiam :)
Usuńwyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPięknie podane krokiety!! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńNicol jesteś wspaniała!!!!!
OdpowiedzUsuń;)
Usuńpiękne ci wyszły! cieszę się, że ci smakowały:-))
OdpowiedzUsuńoj smakowały i to bardzo ;))
UsuńWyglądaja smakowicie:)
OdpowiedzUsuńa mąka?
OdpowiedzUsuń??? Mąki nie ma w tym przepisie ;)
UsuńNo wlasnie się tak zastanawialam :)
Usuńone chyba bez mąki są ?
OdpowiedzUsuńTak, w tym przepisie nie ma mąki.
UsuńPozdrawiam!