wtorek, 8 stycznia 2013

Ziemniaczane Krokiety Neapolitańskie

Krokiety są proste, a połączenie tych kilku składników smakuje wybornie. Są na tyle smaczne, że nie trzeba już do nich żadnych sosów, ale z czosnkowym też smakują bardzo dobrze.
Podajemy je na ciepło, jednak zauważyliśmy z Mężem, że najsmaczniejsze są takie lekko ciepłe, bo wtedy smak jest bardziej intensywny, niż kiedy są gorące.


Ziemniaczane Krokiety Neapolitańskie

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 60 g salami
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 60 g tartego parmezanu
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Panierka:
  • 2 białka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia


Ugotowane, zimne ziemniaki przepuść przez praskę lub dokładnie utłucz tłuczkiem.
Salami pokrój w drobną kostkę, a pietruszkę posiekaj.

Do ziemniaków dodaj salami, pietruszkę, tarty parmezan, żółtka, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę. Formuj podłużne krokiety.

Gotowe krokiety maczaj w roztrzepanych białkach, a następnie obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony. Osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Możesz podać z sosem czosnkowym (jogurt naturalny, czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobina soli), ale same też są bardzo smaczne.

SMACZNEGO!







źródło: ze zmianami Panzerotti neapolitanskie krokiety ziemniaczane

15 komentarzy:

  1. Piękne krokieciki :) też takie czasem robię :) same w sobie pyszne, a można polać je dodatkowo jakimś sosem :) dzięki za przypomnienie, bo dawno nie robiłam.
    Ps. szkoda, że nie dołączyłaś do mojej krokietowej akcji na durszlaku- dziś możesz jeszcze do niej dołączyć :)
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nikolka dziękuje za dodanie się do mojej akcji :) żal byloby nie dodać takich pieknych krokiecików :) pozdrawiam :)

      Usuń
  2. wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie podane krokiety!! Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nicol jesteś wspaniała!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne ci wyszły! cieszę się, że ci smakowały:-))

    OdpowiedzUsuń
  6. one chyba bez mąki są ?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)