Smakują naprawdę pysznie. Myślę,że zasługują nie tylko na jedzenie ich w gronie domowników, ale też na podanie jako przekąskę na imprezie, z sosami, a nawet bez, bo same są wystarczająco smaczne.
Khachapuri
Składniki na Ciasto:
- 315 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki sody
- 360 g maślanki
Nadzienie:
- 250 - 300 g tartej mozzarelli
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki posiekanej kolendry
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- Mąka do podsypania
- olej do natarcia rąk
W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i sodę. Wlej maślankę i zagnieć ciasto (będzie bardzo rzadkie). Przykryj folią i odstaw.
W drugiej misce wymieszaj mozzarellę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę i sól.
Ręce natrzyj oliwą. Na posypaną mąką powierzchnię wyłóż 1/4 ciasta, wierch również posyp mąką i rozwałkuj na okrągły placek.
Na środku ułóż 1/4 nadzienia, a boki placka złóż do środka.
Powstanie kulka, którą należy jeszcze raz rozwałkować na okrągły placek. Smaż na suchej patelni z obu stron. Postępuj tak z resztą ciasta - powinno wyjść 4 takie placki.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Pan Grilled Khachapuri
Tej wersji jeszcze nie robiłam ;) U mnie gości w wersji adżarskiej - łódka wypełniona serem oraz z żółtkiem.
OdpowiedzUsuńMmmmmmmm... niby skromne, ale wygląda dość smacznie :) Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPlacek jest wspaniały - palce lizać :)
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm wygląda apetycznie, akurat bardzo głodna jestem i bym sobie to cudeńko zjadła, Nikola Twoja strona pięknieje w oczach!!!
OdpowiedzUsuńSali
;)))
UsuńCudne te placki .Z czym to się je?
OdpowiedzUsuńKhachapuri je się same albo z sosami :)
UsuńPozdrawiam!
Z jakim sosem najlepiej jeść taki placek?
OdpowiedzUsuńJa podałabym z zimnym sosem - na przykład jogurtowym ze świeżymi ziołami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ile czasu ma być przykryte folią?
OdpowiedzUsuńFolią przykrywa my na czas robienia nadzienia.
UsuńPozdrawiam!