Lazania (Lasagne) z Indykiem i Fasolą
Składniki:
- 1 cebula; pokrojona w kostkę
- 280 g piersi z indyka; pokrojonych w kostkę o boku 2 cm
- 1 puszka (420 g ) czerwonej fasoli w sosie chilli (na przykład taka)
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 125 g płatów makaronowych do lasagne
- 65 g mozzarelli; porwanej na kawałki
- 100 ml creme fraiche
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół włoskich
- sól, pieprz
- sos beszamelowy (najlepiej domowy)
Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej cebulę przez ok 5 minut, do czasu aż zmięknie. Dodaj indyka i smaż przez kolejne 5 minut, do czasu aż mięso zacznie się brązowić.
Wymieszaj z fasolą w sosie chilli, pomidorami i ziołami, duś przez 5 - 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy (w oryginalnym przepisie był sos z torebki, ale przecież samemu robi się go szybko). Do gotowego sosu dodaj creme fraiche
Na dno 1,5 litrowego naczynia żaroodpornego wyłóż 1/3 mieszanki z mięsem i fasolą, na niej ułóż płaty makaronu (ja musiałam połamać, bo używałam owalnego naczynia, ale nie szkodzi to efektowi końcowemu).
Następnie posmaruj 1/3 sosu beszamelowego. Całość powtórz jeszcze dwa razy. Na ostatnią warstwę sosu beszamelowego ułóż kawałki mozzarelli.
Piecz w 200 przez 30 minut lub do czasu aż wierzch będzie brązowy (ja piekłam trochę dłużej).
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Spicy Turkey & Bean Lasagne
Wierze ,że smaczne .wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńmm musi byc pyszne!
OdpowiedzUsuńSmakowita i piękna :)
OdpowiedzUsuńpiecze Pani bez przykrycia ??
OdpowiedzUsuńTak, bez przykrycia. Wierzch musi się przypiec.
UsuńPozdrawiam!