Sos Beszamelowy | Sos Biały | Sos Podstawowy
Składniki:
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 500 ml mleka
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
W garnku rozpuść masło. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj podsmażając przez chwilkę.
Dodaj 1/3 mleka i dokładnie wymieszaj. Kiedy sos zgęstnieje dodaj połowę pozostałego mleka, wymieszaj i gotuj aż zgęstnieje. Wlej resztę mleka i postępuj jak poprzednio. Na sam koniec dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
*Aby zapobiec grudkom najlepiej mieszać sos trzepaczką lub mątewką.
** Oczywiście całe mleko można wlać naraz, ale wtedy też jest większe prawdopodobieństwo grudek.
** Oczywiście całe mleko można wlać naraz, ale wtedy też jest większe prawdopodobieństwo grudek.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)