Do tej pory nigdy nie jadłam lodów herbacianych i przyznam, że jest to ciekawe doświadczenie. Każdemu polecam chociaż raz je zrobić i przekonać się na własnej skórze jak smakują ;)
Lody Herbaciane Earl Grey
Składniki:
- 250 ml mleka
- 500 ml śmietany kremówki
- 150 g cukru (dałam ok 100 g)
- 5 - 6 torebek herbaty Earl Grey
- 5 żółtek
- 1 łyżka cukru z wanilią
Powoli podgrzej w rondelku mleko, śmietanę i cukier, doprowadzając prawie do wrzenia.
Włóż torebki z herbatą, przykryj i pozostaw na godzinę. Wyjmij torebki (ja je porządnie wycisnęłam, bo dopiero wtedy oddały esencję). Podgrzej.
Żółtka ubij z cukrem i cukrem z wanilią. Powoli dodawaj podgrzaną mieszankę herbacianą, cały czas miksując.
Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając do czasu aż mikstura zgęstnieje (nie doprowadź do wrzenia, bo wszystko się zważy!). Wystudź, przelej do plastikowego pojemnika, włóż do zamrażalki i mieszaj co godzinę, żeby rozbić kryształki wody (lody będą wtedy bardziej kremowe-ja mieszałam 3 razy). Lody najlepiej wyjąć ok 30 minut przed nakładaniem.
*Dla maszynistów: schłodzoną masę przelej do maszyny i postępuj według jej instrukcji*
SMACZNEGO!
źródło: Earl Grey Tea Ice Cream
Muszą interesująco smakować, pyszny przepis!:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe lody i piękny instruktarz :)
OdpowiedzUsuń