piątek, 6 lipca 2012

Zupa Pomidorowa z Bazylią

Smaczna i zdrowa zupa pomidorowa. Prawdziwa zupa z pomidorów, niezabarwiana koncentratem.
Można ją podawać jak tradycyjną pomidorówkę, z ryżem lub makaronem. Można też zjeść ją z tostowanym chlebem lub pieczywem chrupkim, żeby było jeszcze zdrowiej.


Zupa Pomidorowa z Bazylią

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 600 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • 8 listków bazylii
  • ok 1 łyżki ziół włoskich
  • sól, pieprz;do smaku

Pomidory pokrój na połówki* Ułóż w naczyniu żaroodpornym, miąższem do góry. Skrop oliwą, posyp ziołami włoskimi, solą i pieprzem. Dołóż nieobrane ząbki czosnku. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C około 20-30 minut. 

Przełóż pomidory do malaksera, wyciśnij czosnek z łupinek i zmiksuj (ja użyłam do tego blendera).

Dodaj bazylię i zmiksuj jeszcze raz. Wlej do gotującego się bulionu. Dopraw do smaku i podgrzej jeszcze chwilę.

*Ewentualnie pomidory można sparzyć i obrać ze skórki przed pieczeniem.

SMACZNEGO!





źródło: ze zmaianmi Tomato and basil soup
Pomidorowe inspiracje

5 komentarzy:

  1. uwielbiam pomidorową w każdej postaci! Twoja wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybka a wyjątkowo smacznie wygląda - na pewno spróbuję niebawem! Ale chyba podam z ryżem. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. proszę podaj przepis na bulion warzywny i mięsny według Ciebie :) dziękuję, przepisy Twoje są bardzo dobre!!!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)