Można ją podawać jak tradycyjną pomidorówkę, z ryżem lub makaronem. Można też zjeść ją z tostowanym chlebem lub pieczywem chrupkim, żeby było jeszcze zdrowiej.
Zupa Pomidorowa z Bazylią
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 600 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- 8 listków bazylii
- ok 1 łyżki ziół włoskich
- sól, pieprz;do smaku
Pomidory pokrój na połówki* Ułóż w naczyniu żaroodpornym, miąższem do góry. Skrop oliwą, posyp ziołami włoskimi, solą i pieprzem. Dołóż nieobrane ząbki czosnku. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C około 20-30 minut.
Przełóż pomidory do malaksera, wyciśnij czosnek z łupinek i zmiksuj (ja użyłam do tego blendera).
Dodaj bazylię i zmiksuj jeszcze raz. Wlej do gotującego się bulionu. Dopraw do smaku i podgrzej jeszcze chwilę.
*Ewentualnie pomidory można sparzyć i obrać ze skórki przed pieczeniem.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmaianmi Tomato and basil soup
uwielbiam pomidorową w każdej postaci! Twoja wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńpyszna ;]
OdpowiedzUsuńDzis robie :)
OdpowiedzUsuńSzybka a wyjątkowo smacznie wygląda - na pewno spróbuję niebawem! Ale chyba podam z ryżem. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńproszę podaj przepis na bulion warzywny i mięsny według Ciebie :) dziękuję, przepisy Twoje są bardzo dobre!!!
OdpowiedzUsuń