piątek, 26 lipca 2013

Crumpets czyli Angielskie Placuszki Drożdżowe

Crumpets, to angielskie placuszki drożdżowe. Prawdziwe crumpets poznasz po porowatej strukturze - crumpet bez dziurek, to nie crumpet. Można je kupić w każdym angielskim sklepie, jednak ich smak daleki jest do tych domowych. Zazwyczaj robi się je w mniejszym rozmiarze, u mnie wersja duża - jednym spokojnie można się najeść (przynajmniej my z Mężem się najadamy). Najlepiej jeść zaraz po zdjęciu z patelni, wtedy wierzch jest mięciutki, a dół jeszcze chrupiący.
Do placuszków zrobiłam szybki "dżem" z truskawek, który wypełnia pory placuszków i tworzy z nimi pyszny duet.
Powiecie "ale u nas nie ma już truskawek", a u mnie jeszcze są, więc korzystam ;) Możecie użyć innych owoców. Jak za rok będziecie mieć truskawki, to polecam Wam tą wersję, którą możecie podać z gałką lodów waniliowych czy kleksem śmietany.
Crumpets jada się też z samym masłem (które rozpływa się na ciepłych placuszkach), gotowym dżemem, miodem, wersje wytrawne też są smaczne.



Crumpets czyli Angielskie Placuszki Drożdżowe

Składniki:
na 4 duże placki
  • 350 g mąki chlebowej pszennej (strong white)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki drożdży suszonych
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 300 ml ciepłej wody
  • olej i masło do smażenia
Szybki dżem truskawkowy:
  • 600 g truskawek
  • 4,5 czubatych łyżek cukru
  • sok z cytryny

Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z solą, cukrem, sodą i drożdżami. W dzbanku wymieszaj mleko i wodę.

W mące zrób wgłębienie i wlej do niego część mleka. Mieszaj zbierając powoli mąkę ze ścianek. Po trochu dolewaj resztę mleka. Mieszaj do czasu, aż masa będzie gładka i bez grudek. Jeśli trzeba dolej jeszcze ciepłej wody, żeby ciasto nie było zbyt gęste (dolałam około 50 ml). Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

W międzyczasie przygotuj dżem. W rondelku podgrzej cukier do czasu aż się rozpuści tworząc karmel.

Zmniejsz ogień i dodaj pokrojone na kawałki truskawki (karmel zlepi się w twarde bryłki, ale nie martw się - niedługo się rozpuści). Podgrzewaj, aż truskawki zmiękną (ale się nie rozpadną) i skąpią w syropie. Pod koniec gotowania dodaj trochę soku z cytryny.

Kiedy ciasto wyrośnie, rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż dość grube placki - na małym ogniu, żeby wierzch mógł się ściąć, a dół nie przypalił.

Gdy wierzch jest ścięty (czyli po około 10 minutach), naokoło placka ułóż kilka kawałeczków masła, które rozpuszczając się wpłyną pod spód. Przewróć crumpet na drugą stronę i smaż jeszcze 1-2 minuty, powinien się tylko lekko zarumienić. Podawaj jeszcze ciepłe.

SMACZNEGO!






źródło: ze zmianami - Home-made Crumpet z Książki Gordona Ramsay'a "Ultimate Cookery Course" 

1 komentarz:

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)