Pyszne placuszki serowo - jagodowe z kleksem jogurtu greckiego, polane złocistym miodem. Smaczne na ciepło, ale zimnym też nic im nie brakuje. Jako wielbicielka wszelkiego rodzaju placków i placuszków, polecam na śniadanie, obiad i kolację ;)
Placuszki z Ricottą i Jagodami
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
- 2 łyżki cukru
- 4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
- 200 ml pełnego mleka
- 250 g sera ricotta
- 200 g jagód; plus kilka do podania (u mnie dodatkowo poziomki)
- olej i masło do smażenia (pokrojone w kosteczkę)
- jogurt grecki i miód do podania
W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier. Zrób wgłębienie na środku i dodaj żółtka oraz mleko.
Mieszaj trzepaczką zbierając po trochu mąkę ze ścianek, do czasu aż masa będzie jednolita.
Dodaj ser i dokładnie wymieszaj łopatką. Następnie wsyp jagody i również delikatnie wymieszaj, tak aby nie rozgnieść owoców.
W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli. Najpierw dodaj 2 łyżki piany do miski z ciastem i dokładnie wymieszaj (masa zrobi się rzadsza co ułatwi wymieszanie z resztą piany).
Następnie dodaj pozostałą pianę i delikatnie wymieszaj.
Patelnię ustaw na średnim ogniu, wlej 1-2 łyżki oleju i kostkę masła. Kiedy masło się rozpuści formuj na patelni okrągłe placuszki (jeden placuszek rób z 1 czubatej łyżki ciasta). Smaż z obu stron po około 2 minuty lub do czasu aż się zezłocą. Gotowe placuszki podawaj z jogurtem i miodem.
SMACZNEGO!
kocham takie placuszki, wcinam na śniadanie w ogromnych ilościach :)
OdpowiedzUsuńNo i prawidłowo ;)))
UsuńPozdrawiam!
Mi wyszly plaste, nie takie puszyste jak Tobie. Wiesz moze dlaczego?
OdpowiedzUsuńMoże zbyt mocno wymieszałaś po dodaniu piany. A może zapomniałaś o proszku do pieczenia. Mi placuszki ładnie rosły podczas smażenia.
UsuńPozdrawiam!