Mam w zapasie trochę przepisów i zdjęć, którymi będę się z Wami od czasu do czasu dzielić, żeby potem nowe przepisy nie musiały czekać w kolejce ;) Poniżej przepis na moje pyszne wspomnienie lata. Mmm zjadłoby się teraz... :)
Nie jest to prawdziwe węgierskie leczo. Węgierskie leczo jest wegetariańskie i nie zawiera cukinii. Jest to leczo w polskim wydaniu, które pamiętam z dzieciństwa. Danie jest bardzo proste do zrobienia, jednogarnkowe i jak dla mnie przepyszne.
Leczo po Polsku
Składniki:
- łyżka smalcu (ewentualnie oleju)
- 400 - 500 g kiełbasy (u mnie Toruńska)
- 100 g boczku wędzonego
- 2 cebule (ok 300 g)
- 4 ząbki czosnku
- ok 500 g cukinii
- 4 - 5 dojrzałych pomidorów (ok 400-450 g)
- 2 spore papryki najlepiej kolorowe: żółta i czerwona (ok 300 g bez gniazda)
- sól, świeżo mielony pieprz, papryka słodka, opcjonalnie ostra papryka (ja nie używam); do smaku
- ok 1 łyżki koncentratu pomidorowego
W garnku rozpuść smalec. Kiełbasę i boczek pokrój, a następnie wrzuć do garnka i usmaż (nie przejmuj się jeśli dno się "przypali" potem wszystko ładnie odejdzie i nada smaku). Mięso wyjmij do miseczki i odstaw.
Na tłuszczu pozostałym z mięsa usmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pokrój cukinię, pomidory (możesz najpierw zdjąć skórkę), paprykę i dodaj do usmażonej cebuli. Dodaj też usmażone mięso. Przykryj i duś około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku przyprawami i koncentratem pomidorowym.
SMACZNEGO!
przepis własny
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!. :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wszystko według przepisu.Wyszło pychotka:) Jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy leczo, już się nie możemy doczekać na sezon na cukinię. Na zdjęciu danie wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń