Zupa Pomidorowo Paprykowa z Fasolą
Składniki:
- 1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 350 g czerwonej papryki (waga bez gniazd nasiennych)
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- 3 małe gałązki tymianku
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 400 g czerwonej fasoli z puszki; odsączonej i wypłukanej
- 550 ml bulionu warzywnego
- sól, świeżo mielony pieprz; do smaku
W garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż aż zacznie się złocić. Dodaj posiekany czosnek i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Smaż około 5 minut, do czasu aż papryka zmięknie.
Wymieszaj z papryką w proszku i gałązkami tymianku. Wlej krojone pomidory i fasolę (kilka ziaren możesz odłożyć do dekoracji).
Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu 20-30 minut, aż zupa zgęstnieje.
Zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem. Postaw z powrotem na palnik, podgrzej i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Wszystkie składniki wyśmienite, bardzo je lubię, dlatego "wpadam" do Ciebie na miseczkę zupy :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam- wyszła pyszna ;)
OdpowiedzUsuńWitaj! To ja Gosia Twój tajemniczy obserwator ( odezwałam się przy pieczeni z jajkiem) dziękuję za przepis i pyszny obiad wczoraj:) Pozdrowionka!
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie, muszę coś zjeść :)
OdpowiedzUsuńTa zupka musi byc pyszna z tymi dodatkami,papryka i fasolka ,aż ślinka leci ,jutro gotuję wedlug pani przepisu
OdpowiedzUsuń