Pudding jest dobrym sposobem na danie drugiego życia czerstwemu chlebowi. Chociaż ja muszę przyznać, że chleb kupiłam specjalnie na tą okazję, bo takiego chleba jakiego użyła Nigella nie jadam. Jestem jednak pewna, że z takim chlebem pudding smakuje najlepiej-nie potrafię sobie wyobrazić go w wersji z typowym polskim chlebem ze sklepu. Najlepiej w takim czymś sprawdza się taki, który przypomina konsystencją bułkę-czyli typowo Angielski chleb. Oczywiście od razu mówię, że nie robiłam nigdy z "polskiego" chleba więc pudding może wyjść równie pyszny ;)
Jak dla mnie może on nawet zastąpić brioche z kawałkami czekolady, które tak bardzo lubię. Rzecz jasna, że nie całkowicie, ale jeśli nie ma do dyspozycji zbyt wiele czasu albo po prostu nie chce się spędzać za dużo czasu w kuchni to ten pudding jest idealnym zamiennikiem-jak dla mnie przynajmniej.
Mężowi smakowało bardzo-musiałam powstrzymać go przed dokładką-wiadomo, że uwielbiam go dokarmiać, ale nie chciałabym tuczyć go sobie jak wieprza ;) Tym bardziej, że był już przejedzony... :)
Naprawdę polecam ten pudding. Nadaje się nie tylko do zjedzenia w gronie domowników - jestem pewna, że każdy kto lubi słodkości zajadałby się nim z bananem na twarzy ;)
W czasie oglądania programu nie zdążyłam zapamiętać wszystkich proporcji więc skorzystałam z przepisu na jednym z blogów.
Pudding chlebowy z czekoladą
- 250 g czerstwego chleba,
- 100 g czekoladowych łezek albo kawałków czekolady,
- 3 jajka,
- 40 g jasnego cukru trzcinowego,
- 2 łyżki brązowego rumu,
- 125 ml śmietany kremówki (dałam double cream),
- 500 ml mleka 3,2% (u mnie 4 % ),
- 4 łyżeczki cukru demerara,
*okrągła forma żaroodporna (śr. 23 cm, pojemność ok. 1,7 l)
Do wysmarowanego masłem naczynia wsyp pokrojony w kostkę czerstwy chleb.
Po chlebie rozsyp łezki czekoladowe bądź rozdrobnioną czekoladę.
Zmieszaj trzepaczką jajka, cukier trzcinowy, rum, kremówkę i mleko, mieszaniną zalej chleb.
Dociśnij kostki pieczywa, aby były zalane płynem i odstaw całość na ok. 20 minut. Posyp cukrem demerara po wierzchu. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekaj danie przez 50 minut.
Podawaj lekko przestudzone.
cudny jest ten pudding, już mam na niego ochotę,obojętnie z jakiego chleba:-)))
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, a przepis dość łatwy.
OdpowiedzUsuńDlatego już sobie obrałam jako cel, zrobienie tego puddingu dla mojego narzeczonego z okazji rocznicy :)
Na pewno będzie mu smakowało ;)
Usuńna rocznicę to raczej skromne" ciasto". robiłam i jest naprawdę bardzo smaczne raczej na chłodny poranek . doda energii na cały dzień. prosty przepis , który każdemu się uda :-)
OdpowiedzUsuńTo nie jest ciasto, a raczej deser - do tego z czekoladą (która jest przecież afrodyzjakiem), więc moim zdaniem na rocznicę też się nadaje.
UsuńNajlepiej niech każdy jada kiedy lubi ;)
Czy ten przepis się uda, jeśli dodam mleko 2%?
OdpowiedzUsuń