Muszę przyznać, że polubiłam tarty i jest z nimi o tyle fajnie, że można tam sobie wrzucić co tylko dusza zapragnie, a i tak wyjdzie coś fajnego. Korma, której użyłam tym razem, nadaje potrawie bardzo fajny smak.
Mąż jest tą tartą wprost zachwycony ;)
Tarta z brokułami, fasolką szparagową i papryką.
Spód o śr. 26-28 cm:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 żółtka,
- 2-3 łyżki wody
Nadzienie:
- 300 g różyczek z brokuł
- 200 g zielonej fasolki szparagowej pokrojonej na pół
- 120 g pokrojonej w paski świeżej papryki (ja użyłam mrożonej mieszanki, którą przed użyciem rozmroziłam).
- 250 ml śmietany (u mnie double cream),
- 2 jajka,
- 2 białka (które zostały z ciasta)
- 100 g startego żółtego sera,
- 2 łyżeczki przyprawy korma w proszku,
- sól, pieprz
Brokuły i fasolkę gotowac w osolonej wodzie około 8-10 minut.
Ciastem wylepić natłuszczoną formę. Podpiec ok. 15 minut w temp. 190 stopni.
Na spód wyłożyć nadzienie. Zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, serem, kormą oraz solą i pieprzem. Zapiekać ok. 35 minut.
Tutaj tarta zaraz po wyjęciu z piekarnika...
pyszne smaki:)
OdpowiedzUsuńPodstawa wytrawnych tart to idealne ciasto - to racja. A potem - można szaleć. Twoja propozycja baardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńSuper! Uwielbiam takie tarty z warzywami :)
OdpowiedzUsuńPiękne kolory:)
OdpowiedzUsuńGłodna wprawdzie nie jestem, ale ze smakiem bym taką tartę zjadła :) Apetyczne zdjęcia !
OdpowiedzUsuńCenię przepisy kulinarne z prostych składników, to właśnie one nadają potrawom wykwintność i niepowtarzalny smak a przy tym sycą samym wyglądem.Programy kulinarne w naszej TV zasypują nas tandetnymi przepisami i poradami, a prawda jest taka, że składniki w nich zawarte nie są na naszą kieszeń, a i smak pozostawia wiele do życzenia dlatego dziękuję za tak ciekawy i pożyteczny profil z którego na pewno będę korzystać.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na spód tarty!
OdpowiedzUsuń