Czekoladowo - Kokosowy Duet
Masa Kokosowa:
- 1 1/2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (dałam waniliowy z cukrem)
- 150 g cukru (dałam 120g)
- 375 ml mleka kokosowego
- 150 ml soku ananasowego (u mnie ananasowo-pomarańczowy)
- 75 g wiórek kokosowych
- 450 ml creme fraiche
Ciasto:
- 9 jajek
- szczypta soli
- 300 g cukru
- 180 g miękkiego masła
- 390 g mąki pszennej
- 6 łyżek kakao
- 4 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 225 ml wody
- 4 1/2 łyżki rumu
Dodatkowo:
- 2 łyżki dżemu morelowego lub miodu (użyłam dżemu)
- 50 g wiórek kokosowych
Masa Kokosowa:
4 łyżki mleka kokosowego wymieszaj z cukrem i budyniem. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego wlej wymieszany budyń i szybko wymieszaj. Gotuj na małym ogniu ok 1 min. Dodaj sok ananasowy i kokos, gotuj jeszcze jedną minutę. Odstaw do ostudzenia. Następnie wymieszaj z creme fraiche.
Ciasto:
Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z połową cukru na puszystą masę. Dodaj po jednym żółtku.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj resztę cukru i dobrze ubij.
Rum wymieszaj z wodą, a mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Do masy maślanej dodawaj stopniowo mąkę naprzemiennie z wodą, zakończ na mące.
Wymieszaj delikatnie z piana z białek.
Ciasto przełóż na blachę o wymiarach ok 30 x 40cm wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Masę kokosową przełóż do szprycy. Wyciskaj kleksy w cieście (poprzez wkładanie szprycy w ciasto).
Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku około 35-40 minut (piekłam ok godziny) w temperaturze 180 stopni.
Kiedy ciasto już przestygnie, dżem lub miód podgrzej i rozsmaruj na wierzchu. Posyp wiórkami kokosowymi.
apetyczne ciacho!
OdpowiedzUsuńKokos w wypiekach po prostu rządzi!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciacho. :)
Co to creme fraiche
OdpowiedzUsuńCreme Fraiche, to rodzaj francuskiej ukwaszonej śmietany. Jeśli nie możesz jej dostać w sklepie, to można ją zrobić samemu w domu. Wystarczy do kremówki (36%) dodać trochę maślanki i zostawić na noc w ciepłym miejscu. Śmietana zrobi się gęsta i ukwaszona.
UsuńPozdrawiam serdecznie!