czwartek, 8 grudnia 2011

Czekoladowo - Kokosowy Duet

Czekoladowo - kokosowy duet z morelową glazurą i wiórkami z kokosu. Ciasto dobre, ale potrzeba trochę szczęścia żeby wizualnie wyszło tak jak powinno ;) Mi wyszło inaczej niż w oryginale, ale komentarze pod przepisem mówiły o tym, że masa kokosowa może opaść lub pozostawić po sobie tylko dziury. Była mowa też o zakalcu. Mimo wszystko podjęłam wyzwanie. Mi na całe szczęście powstały dwie oddzielne warstwy, a to ze smaku raczej nic nie ujęło. Może następnym razem mnie zaskoczy... chociaż mi i takie się podoba ;)

Czekoladowo - Kokosowy Duet

Masa Kokosowa:
  • 1 1/2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (dałam waniliowy z cukrem)
  • 150 g cukru (dałam 120g)
  • 375 ml mleka kokosowego
  • 150 ml soku ananasowego (u mnie ananasowo-pomarańczowy)
  • 75 g wiórek kokosowych
  • 450 ml creme fraiche

Ciasto:
  • 9 jajek
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 180 g miękkiego masła
  • 390 g mąki pszennej
  • 6 łyżek kakao
  • 4 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 ml wody
  • 4 1/2 łyżki rumu
Dodatkowo:
  • 2 łyżki dżemu morelowego lub miodu (użyłam dżemu)
  • 50 g wiórek kokosowych


Masa Kokosowa:
4 łyżki mleka kokosowego wymieszaj z cukrem i budyniem. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego wlej wymieszany budyń i szybko wymieszaj. Gotuj na małym ogniu ok 1 min. Dodaj sok ananasowy i kokos, gotuj jeszcze jedną minutę. Odstaw do ostudzenia. Następnie wymieszaj z creme fraiche.

Ciasto:
Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z połową cukru na puszystą masę. Dodaj po jednym żółtku.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj resztę cukru i dobrze ubij.

Rum wymieszaj z wodą, a mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Do masy maślanej dodawaj stopniowo mąkę naprzemiennie z wodą, zakończ na mące.

Wymieszaj delikatnie z piana z białek.

Ciasto przełóż na blachę o wymiarach ok 30 x 40cm wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Masę kokosową przełóż do szprycy. Wyciskaj kleksy w cieście (poprzez wkładanie szprycy w ciasto).

Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku około 35-40 minut (piekłam ok godziny) w temperaturze 180 stopni.
Kiedy ciasto już przestygnie, dżem lub miód podgrzej i rozsmaruj na wierzchu. Posyp wiórkami kokosowymi.

4 komentarze:

  1. Kokos w wypiekach po prostu rządzi!
    Bardzo smaczne ciacho. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co to creme fraiche

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Creme Fraiche, to rodzaj francuskiej ukwaszonej śmietany. Jeśli nie możesz jej dostać w sklepie, to można ją zrobić samemu w domu. Wystarczy do kremówki (36%) dodać trochę maślanki i zostawić na noc w ciepłym miejscu. Śmietana zrobi się gęsta i ukwaszona.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)