Wiem, że mają swoich wielbicieli i mnie również smakują, jednak mimo wszystko wolę tradycyjne drożdżowe pączki ;) Jeśli jeszcze nigdy ich nie jedliście, to polecam zrobić i sprawdzić czy zaliczacie się do grona ich wielbicieli ;)
Pączki Hiszpańskie / Pączki Wiedeńskie
Składniki:
- 250 ml wody
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 4 jajka
Lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny
W garnku zagotuj wodę z masłem i solą.
Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wsyp przesianą mąkę. Mieszaj energicznie do czasu aż masa zacznie odchodzić od garnka i stanie się gładka. Odstaw do wystygnięcia.
Na papierze do pieczenia lub pergaminie narysuj kółka (na przykład obrysowując szklankę), zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Następnie wytnij z papieru kwadraty, tak żeby na każdym było jedno kółko. Każdy kwadrat posmaruj olejem.
Do wystudzonego ciasta dodawaj kolejno jajka po każdym dokładnie miksując.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego i używając tylki z gwiazdką, wyciskaj koła na wyciętych wcześniej kwadratach.
Pączki wkładaj na rozgrzany olej papierkiem do góry. Po około minucie zdejmij papierek - powinien łatwo odejść. Smaż z obu stron na rumiano. Wyjmuj na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ostudzone pączki polej lukrem (cukier puder utrzyj z gorącym skokiem z cytryny).
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Wyszły Ci śliczne. Mi gniazdka się ze studiami kojarzą, w barku na uczelni były dobre :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Wspaniałe Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńczytasz mi w myslach,od rana myslalam wlasnie o zrobieniu Churros,uwielbiam maczac je w kremie krowkowym z pokrojonymi drobno orzechami ..mmmmmmmm..
OdpowiedzUsuńEwa
Oblędne ;)
OdpowiedzUsuńJa zaliczam się właśnie do grona wielbicieli tych "słodkości".......te wyglądają tak apetycznie,że jutro obowiązkowo je zrobię.......dzięki za przepis :))Henryka Biernacka
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj zrobiłam według tego przepisu - są doskonałe. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńA i przepis "krok po kroku" czytelny nawet dla czytających bez zrozumienia :)
Pozdrawiam - Wiesława O.
nie dość, że piękne to jeszcze jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńdoskonale, ze sa wraz ze zdjeciami.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre przepisy i opisy ze zdjęciami!Dziękuję!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńAch...Smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione pączki,polecam,zawsze muszę robić podwójną porcję,bo jest sporo łakomczuchów na nie:))
OdpowiedzUsuńrobiłam i polecam :)
OdpowiedzUsuńRobiłam. Wyszły pyszne, ale malutkie. Gdzie można kupić taki duży rękaw cukierniczy?
OdpowiedzUsuń