Mnie najbardziej smakuje rzadka część zupy, a Mąż wyjadał gęstą - w tym przypadku (jak i w wielu innych) pasujemy do siebie idealnie ;)
Zupka w sezonie z młodą kapustą, marchewką i ziemniaczkami musi smakować znacznie lepiej.
Kapuśniak z Pomidorami
Składniki:
- ok 500 g białej kapusty
- 1,5 litra wody
- jedna spora marchewka (ok 200 g)
- kawałek pietruszki (ok 60 g)
- 5 małych młodych ziemniaków (330 g)
- 1 średnia cebula (110 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka chili lub pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- posiekany koperek do podania
Kapustę umyj, usuń zewnętrzne liście, wytnij głąb i poszatkuj. Przełóż do miski i lekko posól.
W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj pokrojoną w plastry marchew oraz pokrojoną w kawałki pietruszkę. Lekko posól i gotuj przez 5-7 minut. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, a za chwilę poszatkowaną kapustę. Gotuj 5-10 minut, do czasu aż warzywa zmiękną.
Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie zeszklij na niej posiekaną cebulę. Dodaj passatę i gotuj chwilę. Dopraw chili, pieprzem, cukrem i solą.
Do miękkich warzyw przełóż pomidory i wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie dopraw. Zupę podawaj posypaną koperkiem.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Kapuśniak z puree pomidorowym i ziemniakami
Też robię podobną i bardzo ją lubię :)
OdpowiedzUsuńBoże Nikol jakie cudowne zdjęcia do każdej potrawy. Jesteś mistrzynią!!!!!!!!!!!!!!!!Po wizycie na twoim blogu muszę od razu isć coś zjeśc ale niestety nie mam w domu tak cudownych potraw jak te z twoich zdjęć. Pozdrawiam. Ewa
OdpowiedzUsuńObydwoje z mężem bardzo lubimy tę zupę :) właśnie pyrkocze wesoło w garnku
OdpowiedzUsuń