Możecie je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem trzcinowym. Wybór pozostawiam Wam, ale nam bardziej smakowały te z lukrem. Cukier puder trzcinowy smakuje inaczej niż ten zwykły, więc polanym pączuszkom nadaje innego smaku. Poza tym, te malutkie kuleczki, w przeciwieństwie do ich większych krewnych, nie zawierają nadzienia, więc lukier sprawia, że stają się trochę wilgotniejsze.
Smaku ciastu nadaje też skórka kandyzowana, którą można również ozdobić świeżo polane lukrem pączuszki.
Życzę Wam smacznego i słodkiego Czwartku! ;)
Mini Pączuszki Serowe
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 50 g cytrusowych skórek kandyzowanych (pomarańcza + cytryna)
- 1,5 łyżeczki sody
- 250 g twarogu
- 1 duże jajko lub 1 małe + żółtko
- 1 łyżka spirytusu
- dodatkowo: cukier puder do posypania lub Lukier Trzcinowy
Lukier Trzcinowy:
- pół szklanki cukru pudru trzcinowego (Diamant)
- gorąca woda
Mąkę przesiej do miski, wsyp cukier, sodę i skórki kandyzowane. Wymieszaj.
Dodaj przetarty przez sito twaróg, jajko i spirytus. Zagnieć ciasto (będzie dość lepkie, ale staraj się nie podsypywać mąką).
Z ciasta formuj malutkie kuleczki (u mnie porcje po 15 g - większe będą surowe w środku). Smaż w głębokim oleju o temperaturze około 140-150°C na złoty kolor. Wyjmuj na ręcznik papierowy, aby osączyć pączuszki z tłuszczu.
Pączki możesz posypać cukrem pudrem lub polać je lukrem trzcinowym.
Aby otrzymać lukier trzcinowy: cukier puder trzcinowy zalej niewielką ilością gorącej wody i dokładnie wymieszaj (jeśli lukier jest za gęsty dolej jeszcze troszkę wody, jeśli za rzadki dosyp trochę cukru).
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
A u mnie będą tradycyjne, duże i drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńA Twoje pączusie super wyglądają.
U mnie dzisiaj też tradycyjne - w Tłusty czwartek nie może ich zabraknąć ;)
UsuńPozdrawiam!
jak zwykle wspaniale wyglądają Twoje wypieki, koniecznie muszę zrobić
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńŚwietnie wyglądają w sam raz na dzisiaj :). Przy takich rozmiarach można by chwalić się dwucyfrowym wynikiem zjedzonych pączków ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda ;) Ciekawie by było usłyszeć to od kogoś na diecie ;)
UsuńPozdrawiam!
Świetny blog, ciekawe i proste przepisy. Będę tu zaglądać częściej :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to bardzo ;)
UsuńPozdrawiam!
Wyglądają świetnie, nic tylko zakasać rękawy i brać się za pieczenie , pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSzczególnie w taki dzień jak dzisiaj, kiedy wypada upiec jakiekolwiek ;)
UsuńPozdrawiam!
A JA JE ZROBIE !!!!
OdpowiedzUsuńW takim razie życzę powodzenia ;)
UsuńPozdrawiam!
wszystkie twoje przepisy sa wspaniale,bede czesto korzystac z przepisow,a ja zrobilam ptysie z bita smietana-pozdrawiam:Jola.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo ;)
UsuńJa ptysie robiłam parę dni temu, ale dzisiaj też bym z chęcią się poczęstowała ;)
Pozdrawiam serdecznie!