Jeśli nie na Walentynki, które są już za progiem, to sprawdzi się też tak po prostu "do kawy" :)
Sernik Bananowy z Wiśniami
Składniki:
- 2 szklanki pokruszonych wafli (użyłam cieniutkich jak do ciasteczek, sprawdzą się też "rożki" do lodów)
- 85 g rozpuszczonego masła
- szklanka puree z bananów (3 duże, dobrze dojrzałe banany)
- 100 g cukru
- 950 g kremowego sera (philadelphia); w temperaturze pokojowej
- 4 jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 30 g mąki pszennej
- frużelina wiśniowa (domowa lub z puszki)
Wafelki włóż do torebeczki foliowej i pokrusz. Przesyp do miski, dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj.
Dno blaszki (średnica 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp wafelki i ugnieć tak, żeby powstał równy spód do ciasta.
Banany ugnieć widelcem, aby powstało puree.
W misce zmiksuj ser z cukrem.
Dodaj jajka, zmiksuj do połączenia.
Wlej ekstrakt waniliowy, wsyp mąkę i ponownie zmiksuj.
Na koniec dodaj puree z bananów i wymieszaj dokładnie szpatułką.
Gotową masę serową przełóż na przygotowany wcześniej spód. Wyrównaj wierch ciasta i ułóż na nim wiśnie z frużeliny w niewielkich odstępach.
Wykałaczką możesz przejechać przez środek każdej z wiśni, żeby utworzyć zakręcony wzorek. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 165 - 175°C przez około 100 minut (czas dostosuj do własnego piekarnika). Wystudź w blaszce, a następnie schowaj do lodówki na co najmniej 4 godziny.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Banana Split Cheesecake
wygląda wspaniale i pewnie pyszny
OdpowiedzUsuńSuper, prosty w wykonaniu i pewnie pyszny, odstrasza mnie tylko jedno: 100 minut w piekarniku? :(
OdpowiedzUsuńTak, 100 minut. Pieczemy w niższej temperaturze niż zwykle, a przez to dłużej. Ja piekłam w 160 stopniach.
UsuńPozdrawiam!
Pyszota! raz tylko piekłam z bananami i bardzo mi smakował, fajny wzorek wiśniowy ;-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMniam, uwielbiam serniki :) Ten wygląda wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuńOj Nikol, jesteś mistrzynią :) a ten sernik jest tego najlepszym dowodem ;))))
OdpowiedzUsuńa nawiasem mówiąc jak widzę gdzieś sernik, to zawsze jest komentarz gin :D
i tą sernikomaniaczkę również pozdrawiam mocno :)
:) sernikomaniaczka nie mogła powstrzymać się od komentarza :)
Usuńgdzie jestes?:(
OdpowiedzUsuńMam problemy ze zdrowiem, przez co musiałam przejść na dietę (prawdopodobnie na całe życie). Mam jeszcze kilka przepisów ze zdjęciami, które niebawem dodam, ale co potem... nie wiem :(
UsuńWygląda obłędnie :) Jakiej wielkości jest blaszka?
OdpowiedzUsuńUżyłam blaszki o średnicy 23 cm.
UsuńPozdrawiam!