czwartek, 6 lutego 2014

Tiramisu Klasyczne

Tiramisu jest jednym z najsłynniejszych Włoskich deserów. Przepisów na ten smaczny deser jest wiele, różnią się proporcjami, niektóre są bez jajek, inne z żółtkami, a jeszcze inne z całymi jajkami.
Poniżej podaję Wam przepis na klasyczne tiramisu w moim wydaniu. Na blogu możecie już znaleźć przepis na Ciasto Tiramisu i Tiramisu Truskawkowe - czas aby znalazł się tu również klasyczny przepis ;)
Z tego przepisu otrzymacie pyszny deser do kawy, który bardzo dobrze się kroi, zachowując swój kształt.

Przepis ten zawiera surowe żółtka, a jak wiadomo z surowymi jajkami trzeba bardzo uważać. Najlepiej jest użyć jajka kupione tego samego dnia. Ja żeby mieć większą pewność, że jajka są świeże, wkładam je do miseczki z zimną wodą - jeśli opadną na dno to są świeże, jeśli wypłyną to znaczy, że są nieświeże. Potem trzeba jajka sparzyć wrzątkiem, żeby zabić wszelkie bakterie. Na koniec dokładnie wycieramy. W przepisie żółtka z cukrem ucieramy w kąpieli wodnej - to też pomoże pozbyć się ewentualnych bakterii (tylko trzeba pamiętać, żeby masa nie zagrzała się zbyt mocno, bo wtedy żółtka się zetną).


Tiramisu Klasyczne

Składniki:
  • 6 żółtek
  • 150 g drobnego cukru
  • 250 g sera mascarpone
  • 400 ml kremówki
  • ok 250 g / 42 sztuki podłużnych biszkoptów Savoiardi / ladyfingers / sponge fingers 
  • 300 ml mocnej kawy
  • 3 łyżki ciemnego rumu (lub innego alkoholu np Amaretto)
  • gorzkie kakao; do posypania


Zaparz mocną kawę i odstaw do wystygnięcia. Żółtka razem z cukrem, ubijaj trzepaczką w kąpieli wodnej przez około 10 minut. Cukier powinien się rozpuścić, a masa być jasna i puszysta.

Do utartych żółtek dodaj mascarpone i zmiksuj do połączenia.

W drugiej misce ubij śmietanę.

Ubitą śmietanę dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj

Do wystudzonej kawy dodaj rum. W kawie maczaj kolejno biszkopty i układaj jeden obok drugiego na dnie naczynia / blaszki (u mnie wymiary 28x19 cm). Na warstwie biszkoptów rozsmaruj połowę kremu.

Ponownie ułóż warstwę namoczonych biszkoptów i przykryj je pozostałym kremem. Wierzch posyp kakao. Wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.

SMACZNEGO!







źródło: przepis własny

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam! Chociaż zdecydowanie bardziej wolę wersje bez jajek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zazwyczaj też robię bez jajek, ale jednak z żółtkami tiramisu smakuje inaczej, więc od czasu do czasu warto się skusić ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Pięknie Ci wyszło, też jeszcze nie robiłam z żółtkami, czasami mi się rozlewało, co mnie w tym deserze zniechęca, ale u ciebie jest bajecznie zwarte:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie mój ulubiony deser :) Ja nie dodaję jednak do niego kremówki :) Pięknie Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda rewelacyjnie, i jak pięknie się kroi

    miłego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wygląda, pięknie zdjęcia :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie i zapewne tak właśnie smakuje:) napewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast śmietany kremówki można dać taką samą ilość sera mielonego na sernik? (połączyć go z mascarpone i żółtkami). I zamiast biszkoptów podłużnych okrągłe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopty oczywiście można zastąpić okrągłymi. Jeśli chodzi o ser, to nigdy nie próbowałam takiego połączenia i nie jestem pewna jaką konsystencję masa uzyska, jak się będzie kroiła. Jednak w smaku ciasto powinno wyjść dobre.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)