Poniżej podaję Wam przepis na klasyczne tiramisu w moim wydaniu. Na blogu możecie już znaleźć przepis na Ciasto Tiramisu i Tiramisu Truskawkowe - czas aby znalazł się tu również klasyczny przepis ;)
Z tego przepisu otrzymacie pyszny deser do kawy, który bardzo dobrze się kroi, zachowując swój kształt.
Przepis ten zawiera surowe żółtka, a jak wiadomo z surowymi jajkami trzeba bardzo uważać. Najlepiej jest użyć jajka kupione tego samego dnia. Ja żeby mieć większą pewność, że jajka są świeże, wkładam je do miseczki z zimną wodą - jeśli opadną na dno to są świeże, jeśli wypłyną to znaczy, że są nieświeże. Potem trzeba jajka sparzyć wrzątkiem, żeby zabić wszelkie bakterie. Na koniec dokładnie wycieramy. W przepisie żółtka z cukrem ucieramy w kąpieli wodnej - to też pomoże pozbyć się ewentualnych bakterii (tylko trzeba pamiętać, żeby masa nie zagrzała się zbyt mocno, bo wtedy żółtka się zetną).
Tiramisu Klasyczne
Składniki:
- 6 żółtek
- 150 g drobnego cukru
- 250 g sera mascarpone
- 400 ml kremówki
- ok 250 g / 42 sztuki podłużnych biszkoptów Savoiardi / ladyfingers / sponge fingers
- 300 ml mocnej kawy
- 3 łyżki ciemnego rumu (lub innego alkoholu np Amaretto)
- gorzkie kakao; do posypania
Zaparz mocną kawę i odstaw do wystygnięcia. Żółtka razem z cukrem, ubijaj trzepaczką w kąpieli wodnej przez około 10 minut. Cukier powinien się rozpuścić, a masa być jasna i puszysta.
Do utartych żółtek dodaj mascarpone i zmiksuj do połączenia.
W drugiej misce ubij śmietanę.
Ubitą śmietanę dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj
Do wystudzonej kawy dodaj rum. W kawie maczaj kolejno biszkopty i układaj jeden obok drugiego na dnie naczynia / blaszki (u mnie wymiary 28x19 cm). Na warstwie biszkoptów rozsmaruj połowę kremu.
Ponownie ułóż warstwę namoczonych biszkoptów i przykryj je pozostałym kremem. Wierzch posyp kakao. Wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Uwielbiam! Chociaż zdecydowanie bardziej wolę wersje bez jajek :)
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj też robię bez jajek, ale jednak z żółtkami tiramisu smakuje inaczej, więc od czasu do czasu warto się skusić ;)
UsuńPozdrawiam!
Pięknie Ci wyszło, też jeszcze nie robiłam z żółtkami, czasami mi się rozlewało, co mnie w tym deserze zniechęca, ale u ciebie jest bajecznie zwarte:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie mój ulubiony deser :) Ja nie dodaję jednak do niego kremówki :) Pięknie Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie, i jak pięknie się kroi
OdpowiedzUsuńmiłego :)
Wspaniale wygląda, pięknie zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Wygląda przepysznie i zapewne tak właśnie smakuje:) napewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńCzy zamiast śmietany kremówki można dać taką samą ilość sera mielonego na sernik? (połączyć go z mascarpone i żółtkami). I zamiast biszkoptów podłużnych okrągłe?
OdpowiedzUsuńBiszkopty oczywiście można zastąpić okrągłymi. Jeśli chodzi o ser, to nigdy nie próbowałam takiego połączenia i nie jestem pewna jaką konsystencję masa uzyska, jak się będzie kroiła. Jednak w smaku ciasto powinno wyjść dobre.
UsuńPozdrawiam serdecznie!