Ciekawa jestem jak Wy podchodzicie do święta zakochanych. Wiele osób uważa, że to bezsensowne i komercyjne święto. My z Mężem właściwie jakoś specjalnie go nie obchodzimy, nie różni się od innych dni w roku, bo my przez cały rok okazujemy sobie, to jak się kochamy. Myślę, że tak powinno być w każdym zdrowym związku. Jednak nie widzę nic złego w daniu sobie małego upominku czy upieczeniu ciasta specjalnie na tę okazję.
Jeśli też zamierzacie osłodzić sobie ten dzień, to polecam Wam torcik czekoladowy z nutą wanilii.
Mam jeszcze w zanadrzu przepis na drugi tort, który niebawem pojawi się na blogu.
Oczywiście oba torty można przygotować na inną okazję i w innym kształcie :)
Tort w kształcie serca ucieszy na pewno mamę, tatę, babcię, siostrę czy inną ważną dla nas osobę.
Tort Czekoladowo Waniliowy
Składniki na Biszkopt:
- 200 g mąki
- 40 g gorzkiego kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
- 140 g cukru
- 7 jajek
- szczypta soli
Poncz:
- woda przegotowana
- rum
Krem Waniliowy:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 20 g cukru z wanilią
- ewentualnie: czerwony barwnik
Krem Czekoladowy:
- 300 ml śmietany kremówki
- 120 g mlecznej czekolady
- 60 g ciemnej czekolady
- 55 ml mleka
Do miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli. Powoli wsypuj cukier i ubijaj dalej.
Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku, za każdym razem krótko miksując.
Wsyp przesianą mieszankę mączną i delikatnie wymieszaj łopatką.
Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia (tortownica o średnicy ok 26 cm, ja użyłam formy w kształcie serca). Przelej do niej ciasto i piecz w 160°C przez około 30 minut (do tak zwanego suchego patyczka). Wystudź. Ciasto przekrój na pół, aby powstały 2 blaty.
Przygotuj krem waniliowy. Mascarpone, śmietanę i cukier z wanilią, krótko zmiksuj. Odstaw.
Przygotuj krem czekoladowy. W rondelku zagotuj mleko i zdejmij z ognia. Dodaj połamane czekolady i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.
W misce ubij śmietanę.
Dodaj rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.
Wymieszaj wodę z rumem w proporcjach 50/50 (wyszło mi około 1/3 - 1/2 szklanki ponczu).
Na paterze ułóż jeden blat ciasta, nasącz go ponczem. Posmaruj kremem waniliowym*. Przyłóż drugim blatem, nasącz ponczem. Wierzch i boki ciasta posmaruj kremem czekoladowym.
*ja odłożyłam około 1/5 kremu waniliowego i wymieszałam z czerwonym barwnikiem w żelu. Tym kremem ozdobiłam wierzch tortu.
PS. aby krem nie zważył się w trakcie mieszania z barwnikiem, dolej trochę kremówki.
źródło: przepis własny
Jest idealny! Przepięknie Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Chociaż z tym, że idealny, to akurat mogłabym się trochę sprzeczać ;)
UsuńPozdrawiam!
Przepięknie się prezentuje, a przepis na krem z mascarpone kusi..
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWyszedł boski, wspaniale się prezentuje i na pewno jest mega smaczny
OdpowiedzUsuńWitaj! Jakich proporcji użyłaś wody i rumu do zrobienia ponczu?
OdpowiedzUsuńMieszałam pół na pół - tak na oko, dlatego nie podałam ilości. Ogółem wyszło mi około 1/3 szklanki ponczu.
UsuńPozdrawiam!
Polecam przepis :)
OdpowiedzUsuńRozumiem, że smakował ;)
Usuńcoś się stanie jeśli zamiast ponczu nasączę biszkopt kakaem ?
OdpowiedzUsuńSama nigdy nie nasączałam tortów kakao, ale nie powinno to zaszkodzić ciastu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Witam! Ile użyłaś ml użyłaś rumu?
OdpowiedzUsuńZrobiłam tort dla synka bo zamarzył o czekoladowo waniliowym torcie. Lekko zmodyfikowałam pod siebie i wszystkim smakował;)
OdpowiedzUsuń