wtorek, 11 lutego 2014

Kurczak w Sosie Pomidorowym z Mascarpone

Piersi z kurczaka w kremowym sosie pomidorowym. Taki przepis, przy którym się człowiek nie narobi, a jednak powstanie smaczny obiad. 
Z Mężem jesteśmy z tych, którzy lubią makarony z sosami, więc to danie nie mogło być podane z niczym innym niż makaron, ale myślę, że z ryżem czy ziemniaczkami, też się sprawdzi.
Nie pomijajcie czarnych oliwek. Takie zapieczone super komponują się z całym daniem.


Kurczak w Sosie Pomidorowym z Mascarpone

Składniki:
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • papryka słodka
  • oliwa lub olej do smażenia
Sos: 
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 680 g passaty pomidorowej
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • listki z 6 gałązek tymianku
  • 4 łyżki sera mascarpone
  • garść czarnych oliwek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

W rondelku z grubym dnem, rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj posiekany czosnek, a po minucie wlej passatę. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Gotuj przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.

W międzyczasie piersi z kurczaka umyj, osusz i natrzyj przyprawami. Następnie usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Przełóż do formy żaroodpornej.

Sos zdejmij z ognia, dodaj listki tymianku, mascarpone i 2 łyżki oliwy z oliwek. Sosem zalej kurczaka. Wierzch posyp oliwkami. Zapiekaj w 200°C przez 35-40 minut. Podawaj np z makaronem.

SMACZNEGO!





źródło: ze zmianami Kurczak w kremowym sosie pomidorowym

8 komentarzy:

  1. Robiłam już kiedyś tego kurczaka. Był naprawdę smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam mięsa w sosie pomidorowym, koniecznie musze zrobić z Twojego przepisu.
    Wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja dzisiaj chyba zrobię, bo naprawdę smacznie wygląda, a że Twoje przepisy trafiają w samo sedno mojego gustu kulinarnego... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ;) Mam nadzieję, że będzie smakowało ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Kurczak z Mascarpone? Takich eksperymentów jeszcze u siebie w kuchni nie robiłam, zawsze wydawało mi się, że bardziej pasuje do ciast niż do mięsa, ale myślę, że spróbuję :).

    Ps. to nie pierwszy przepis z Twojego bloga, który będę wykorzystywać.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)