Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam leniwe, bo są proste i szybkie w wykonaniu, a do tego, smakiem przywołują dzieciństwo.
Ps. U nas z tego przepisu wychodzi obiad dla dwóch osób, ale jakiś większy żarłok, mógłby wsunąć wszystkie sam ;)
Pierogi Leniwe
Składniki:
- 250 g twarogu
- 1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)
- 120 g mąki pszennej
- szczypta soli
Do podania:
- bułka tarta
- masło
- cukier waniliowy
lub
- śmietana słodka lub kwaśna
- cukier waniliowy
- cynamon
Twaróg przetrzyj przez sito.
Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do przetartego twarogu dodaj ubite białko, żółtko i mąkę. Zagnieć ciasto (będzie się lepić, ale lepiej nie dosypywać więcej mąki).
Na posypanej mąką powierzchni, z ciasta uformuj wałek, lekko spłaszcz. Z obu stron wałeczka odciśnij "wzorek" tłuczkiem do mięsa. Następnie ostrym nożem obtoczonym w mące, odcinaj romby. Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj od czasu wypłynięcia na powierzchnię jeszcze 3 minuty.
Podawaj na przykład z bułką tartą zrumienioną na maśle, posypane cukrem waniliowym lub ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym i cynamonem albo tak jak lubisz najbardziej.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Lubię taka wersje klusek ale przyznam- dawno nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia robiła takie- z bułką tartą i masełkiem:) Apetycznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńSzybki prosty przepis na smaczny obiad jak znalazł na zabiegany tydzień. Dzięki za pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie z synkiem zjedliśmy porcje pierogów:) super szybki przepis na szybką kolację, dzięki:)
OdpowiedzUsuńOstatnio zrobiłam i niestety nikt z nas nie zjadł, chyba nie nasze smaki:(
OdpowiedzUsuńU mnie w domu takie leniwe zawsze jada się z masełkiem i odrobiną bułki tartej a do tego surówka z marchewki i jabłek z dodatkiem jogurtu naturalnego cukru soli i pieprzu.
OdpowiedzUsuń