poniedziałek, 31 marca 2014

Pierogi Leniwe

Postanowiłam odświeżyć trochę przepis, który znajduje się już na blogu, ale zdjęcia nie zachęcają zbyt mocno do skorzystania z niego. Mam nadzieję, że te zachęcą trochę bardziej ;)
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam leniwe, bo są proste i szybkie w wykonaniu, a do tego, smakiem przywołują dzieciństwo.

Ps. U nas z tego przepisu wychodzi obiad dla dwóch osób, ale jakiś większy żarłok, mógłby wsunąć wszystkie sam ;)



Pierogi Leniwe

Składniki:
  • 250 g twarogu
  • 1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)
  • 120 g mąki pszennej
  • szczypta soli
Do podania:
  • bułka tarta
  • masło
  • cukier waniliowy
lub
  • śmietana słodka lub kwaśna
  • cukier waniliowy
  • cynamon


Twaróg przetrzyj przez sito.
Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do przetartego twarogu dodaj ubite białko, żółtko i mąkę. Zagnieć ciasto (będzie się lepić, ale lepiej nie dosypywać więcej mąki).

Na posypanej mąką powierzchni, z ciasta uformuj wałek, lekko spłaszcz. Z obu stron wałeczka odciśnij "wzorek" tłuczkiem do mięsa. Następnie ostrym nożem obtoczonym w mące, odcinaj romby. Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj od czasu wypłynięcia na powierzchnię jeszcze 3 minuty.

Podawaj na przykład z bułką tartą zrumienioną na maśle, posypane cukrem waniliowym lub ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym i cynamonem albo tak jak lubisz najbardziej.

SMACZNEGO!



źródło: przepis własny

6 komentarzy:

  1. Lubię taka wersje klusek ale przyznam- dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja babcia robiła takie- z bułką tartą i masełkiem:) Apetycznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybki prosty przepis na smaczny obiad jak znalazł na zabiegany tydzień. Dzięki za pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie z synkiem zjedliśmy porcje pierogów:) super szybki przepis na szybką kolację, dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio zrobiłam i niestety nikt z nas nie zjadł, chyba nie nasze smaki:(

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie w domu takie leniwe zawsze jada się z masełkiem i odrobiną bułki tartej a do tego surówka z marchewki i jabłek z dodatkiem jogurtu naturalnego cukru soli i pieprzu.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)