Jeśli chodzi o mąkę to raz robiłam ze zwykłej pszennej, raz z chlebowej, ostatnim razem dałam taką i taką i za każdym razem ciasto było dobre.
Smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam! :)
Rolada Chlebowa z Pepperoni
Ciasto:
- 14 g drożdży suszonych (2 saszetki) - Można dać 25 g świeżych,
- 280 ml ciepłej wody,
- 500 g mąki pszennej lub chlebowej (strong white),
- 1/2 łyżki soli,
- 1 łyżka oliwy,
Sos:
- 2 łyżki ketchupu ,
- 2 łyżki pikantnego ketchupu,
- łyżeczka koncentratu,
- 2 łyżeczki ziół włoskich,
Nadzienie:
- około 200 g pepperoni - u mnie 3 rodzaje,
- po 150 g mozzarelli i sera wędzonego w plasterkach (u mnie rolada ustrzycka),
- ok 50 g oliwek,
Do posmarowania:
- 1 żółtko + 1 łyżeczka wody,
- sezam, mak etc do posypania,
W 280 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże. Wsypać 330 g mąki, sól, dolać oliwę i wymieszać.
Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekłuć i wyrobić z pozostałą mąką (170 g).
Składniki na sos wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posmarować sosem.
Oliwki, wędliny i sery pokroić na plasterki i ułożyć warstwami na cieście. Całość zwinąć wzdłuż dłuższego boku w ciasną roladę.
Dokładnie skleić końce, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i posypanej mąką.
Posmarować rozmąconym żółtkiem z wodą, posypać sezamem i odstawić na 20 minut. Piec 25-30 minut w temp. 190 st, aż nabierze złoto-brązowego koloru.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i pokroić na porcje.
to bym zjadła
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna roladka:)
OdpowiedzUsuńteż robiłam tego rolowanego robala- dziękuję Ci za przypomnienie o nim;)
OdpowiedzUsuńjaka smaczna i pieknie wyglada :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :* zrobiłam ją ostatnio na kolację i Facet był zachwycony :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
@Russkaya Cieszę się, że smakowało. Mój mąż też za nią przepada ;)
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo apetycznie.....i to salami..... z pewnoscia wyprobuje i zamieszcze ja na mojej stronie www.agustomio.com wraz z linkiem do Pani strony :-)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńa oto link do rolady z Pani przepisu
OdpowiedzUsuńhttp://www.agustomio.com/le-mie-ricetteprzepisy/secondi/209-rotolo-di-pane-ripienonadziewana-rolada-chlebowa.html
wyszla bardzo dobra.....pozdrawiam Paulina