Ciasto bez dodatków też jest dobre, ale można przygotować do niego jakiś krem lub tak jak ja posmarować je bitą śmietaną. Jest dość grube więc z powodzeniem można je przekroić i posmarować też w środku. Mi wersja ze śmietaną smakowała bardzo (Mężowi też).
Ciasto Pomarańczowe
Składniki:
- 2 pomarańcze; dokładnie umyte
- 6 jajek
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
- 200 g zmielonych migdałów
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 500-600 ml śmietany kremówki (double cream)
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- cukier z wanilią
Całe pomarańcze gotuj przez 2 godziny lub do czasu aż będą miękkie. W trakcie gotowania uzupełniaj wodę. *na zdjęciu są 3 pomarańcze, ale do ciasta dałam 2*
Ugotowane pomarańcze pokrój na kawałki i zmiksuj w malakserze.
Żółtka ubij z cukrem pudrem i olejkiem pomarańczowym na kremową masę.
Połącz masę z żółtek i zmiksowane pomarańcze.
W miseczce wymieszaj migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj do masy jajeczno - pomarańczowej i dokładnie wymieszaj łopatką.
Białka ze szczyptą soli, ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Przełóż do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy. Piecz godzinę w 180 °C. Po ostudzeniu ciasto wyjmij z formy i odwróć do góry spodem.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Posmaruj wierzch i boki ciasta.
SMACZNEGO!!!
źródło: ze zmianami - Ciasto Pomarańczowe
Wygląda bardzo elegancko, pewnie smakuje równie wyszukanie.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia i bardzo apetycznie wyglądające ciasto:)
OdpowiedzUsuńPiękne i apetyczne
OdpowiedzUsuńWygląda na przebogaty tort a jest takie proste:) I w tym jego urok:)
OdpowiedzUsuń