Zupka bardzo prosta, z niewielu składników, niskokaloryczna, a mimo to również smaczna.
Pomarańczowy Krem z Trzech Warzyw
Skłądniki:
4 porcje
- 1 - 2 kolby kukurydzy (po obraniu ziarenek powinno wyjść ok 200 g)
- 2 duże ziemniaki
- 300 g pomidorów
- łyżka oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Kolby kukurydzy obkrój nożem, tak żeby oddzielić ziarna. Ziemniaki pokrój w kostkę.
Kukurydzę i ziemniaku wrzuć do garnka i zalej litrem wody. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Gotuj jeszcze 5 minut. Po tym czasie zblenduj, dodaj oliwę, przypraw solą i pieprzem. Gotowe!
SMACZNEGO!
piękny apetyczny krem
OdpowiedzUsuńJuz sam widok rozgrzewa!
OdpowiedzUsuńCzy kukurydza z puszki się nie nadaje?
OdpowiedzUsuńMyślę, że z puszki też może być - pewnie smak będzie odrobinę inny.
UsuńJednak teraz, kiedy jest sezon polecam użyć surowej.
Zrobiłam (z surową kukurydzą). Zupa jest super prosta, szybka i bardzo sycąca :) Zrobiłam do niej grzanki, a oprócz soli i pieprzu dodałam słodką paprykę. Zastanawiam się czy dałoby się dodać do niej jako czwarty składnik np. paprykę (surową) - jak myślisz, pasowałaby?
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała ;)
UsuńMyślę, że z papryką też miałaby fajny smak - do tego kolor byłby pewnie jeszcze ciekawszy. Tylko po ugotowaniu trzeba się bardziej przyłożyć do blendowania, żeby skórki z papryki się dobrze rozdrobniły.
Pozdrawiam!