piątek, 14 września 2012

Pomarańczowy Krem z Trzech Warzyw

Zupka bardzo prosta, z niewielu składników, niskokaloryczna, a mimo to również smaczna.


Pomarańczowy Krem z Trzech Warzyw

Skłądniki:
4 porcje
  • 1 - 2 kolby kukurydzy (po obraniu ziarenek powinno wyjść ok 200 g)
  • 2 duże ziemniaki
  • 300 g pomidorów
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Kolby kukurydzy obkrój nożem, tak żeby oddzielić ziarna. Ziemniaki pokrój w kostkę.

Kukurydzę i ziemniaku wrzuć do garnka i zalej litrem wody. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Gotuj jeszcze 5 minut. Po tym czasie zblenduj, dodaj oliwę, przypraw solą i pieprzem. Gotowe!

SMACZNEGO!



6 komentarzy:

  1. Czy kukurydza z puszki się nie nadaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z puszki też może być - pewnie smak będzie odrobinę inny.
      Jednak teraz, kiedy jest sezon polecam użyć surowej.

      Usuń
  2. Zrobiłam (z surową kukurydzą). Zupa jest super prosta, szybka i bardzo sycąca :) Zrobiłam do niej grzanki, a oprócz soli i pieprzu dodałam słodką paprykę. Zastanawiam się czy dałoby się dodać do niej jako czwarty składnik np. paprykę (surową) - jak myślisz, pasowałaby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała ;)
      Myślę, że z papryką też miałaby fajny smak - do tego kolor byłby pewnie jeszcze ciekawszy. Tylko po ugotowaniu trzeba się bardziej przyłożyć do blendowania, żeby skórki z papryki się dobrze rozdrobniły.
      Pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)