czwartek, 13 września 2012

Domowy Ketchup

Pyszny domowy ketchup, który warto zrobić. Jest tak dobry, że można by go jeść bez niczego, ale sprawdza się również jako dodatek do kanapek lub jako sos do różnych dań.

Domowy Ketchup

Składniki:
  • 1,3 kg pomidorów
  • 2 puszki podłużnych pomidorów
  • 1 cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 papryki (obojętnie jakie - u mnie pomarańczowa i zielona)
  • 2 papryczki chilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu (u mnie winny)
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ok 1 łyżki soli
  • 30 g świeżej bazylii
  • 15 g świeżego tymianku
  • 2 gałązki świeżej szałwii

Pokrój pomidory, paprykę, papryczki chilli (usuń pestki), cebulę i pomidory z puszki (bez zalewy). 

Pokrojone warzywa włóż do wysokiego garnka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś przez godzinę na małym ogniu.
Kiedy warzywa będą już miękkie, zblenduj je na gładką masę.

Przetrzyj przez sito, żeby pozbyć się skórek i pestek

Przelej z powrotem do garnka i dodaj cukier, słodką paprykę, cynamon, kurkumę, gałkę muszkatołową, sól* oraz świeże zioła. Wlej oliwę i ocet. Gotuj do czasu aż woda odparuje i ketchup zgęstnieje - zajmie to pewnie ok 2,5 - 4 godzin w zależności jaką konsystencję chcesz uzyskać. Ewentualnie na koniec możesz wyciągnąć łodygi ziół, które się nie rozgotowały.
Gorący ketchup przelewaj do wyparzonych suchych słoiczków, dokładnie zakręć i ustaw do góry dnem. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

* z ilością soli uważaj, ponieważ nawet jeśli początkowo ketchup będzie miał odpowiednią słoność, to po odparowaniu wody stanie się bardziej słony.

SMACZNEGO!



źródło: Domowy Ketchup

9 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować ketchupu z tego przepisu, nigdy nie robiłam domowego ketchupu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy-wiadomo - najlepszy. Kupnych w ogóle nie jadam.

    OdpowiedzUsuń
  4. pychotka! :)) a mogę wiedzieć, gdzie upolowałaś tę serwetkę?

    OdpowiedzUsuń
  5. Hm wszystko się zgadza tylko trochę sobie zaprzeczasz. Piszesz o " sezonie na pomidory" a daje sz do przepisu puszkę kupnych i pełnych konserwantów pomidory z puchy ? Po co? Bez sensu. Pewnie chodzi o ty by efekt końcowy miał w sobie trochę kwasoty - wystarcz odrobina soku z cytryny lub octu balsamicznego ...taka moja uwaga :) myślę że trafna pozdr. Hannaka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, ale nie bardzo rozumiem-gdzie ja pisałam o sezonie na pomidory?
      Pomidory z puszki wcale nie mają więcej chemii od świeżych, które możemy kupić w sklepie. Kupny ketchup, to i owszem może takiej chemii zawierać więcej i dlatego lepszy jest domowy.
      Dziękuję za uwagę, może ktoś z niej skorzysta korzystając z przepisu - przecież nie jest napisane, że trzeba robić wszystko zgodnie z nim ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Najlepiej zawsze z pomidorów z własnego ogródka ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)