Pyszny domowy ketchup, który warto zrobić. Jest tak dobry, że można by go jeść bez niczego, ale sprawdza się również jako dodatek do kanapek lub jako sos do różnych dań.
Składniki:
- 1,3 kg pomidorów
- 2 puszki podłużnych pomidorów
- 1 cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 papryki (obojętnie jakie - u mnie pomarańczowa i zielona)
- 2 papryczki chilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu (u mnie winny)
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- ok 1 łyżki soli
- 30 g świeżej bazylii
- 15 g świeżego tymianku
- 2 gałązki świeżej szałwii
Pokrój pomidory, paprykę, papryczki chilli (usuń pestki), cebulę i pomidory z puszki (bez zalewy).
Pokrojone warzywa włóż do wysokiego garnka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś przez godzinę na małym ogniu.
Kiedy warzywa będą już miękkie, zblenduj je na gładką masę.
Przetrzyj przez sito, żeby pozbyć się skórek i pestek
Przelej z powrotem do garnka i dodaj cukier, słodką paprykę, cynamon, kurkumę, gałkę muszkatołową, sól* oraz świeże zioła. Wlej oliwę i ocet. Gotuj do czasu aż woda odparuje i ketchup zgęstnieje - zajmie to pewnie ok 2,5 - 4 godzin w zależności jaką konsystencję chcesz uzyskać. Ewentualnie na koniec możesz wyciągnąć łodygi ziół, które się nie rozgotowały.
Gorący ketchup przelewaj do wyparzonych suchych słoiczków, dokładnie zakręć i ustaw do góry dnem. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
* z ilością soli uważaj, ponieważ nawet jeśli początkowo ketchup będzie miał odpowiednią słoność, to po odparowaniu wody stanie się bardziej słony.
SMACZNEGO!
źródło: Domowy Ketchup
Wygląda wspaniale! Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńwyśmienity :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować ketchupu z tego przepisu, nigdy nie robiłam domowego ketchupu:)
OdpowiedzUsuńDomowy-wiadomo - najlepszy. Kupnych w ogóle nie jadam.
OdpowiedzUsuńpychotka! :)) a mogę wiedzieć, gdzie upolowałaś tę serwetkę?
OdpowiedzUsuńNa ebay'u ;)
UsuńHm wszystko się zgadza tylko trochę sobie zaprzeczasz. Piszesz o " sezonie na pomidory" a daje sz do przepisu puszkę kupnych i pełnych konserwantów pomidory z puchy ? Po co? Bez sensu. Pewnie chodzi o ty by efekt końcowy miał w sobie trochę kwasoty - wystarcz odrobina soku z cytryny lub octu balsamicznego ...taka moja uwaga :) myślę że trafna pozdr. Hannaka
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, ale nie bardzo rozumiem-gdzie ja pisałam o sezonie na pomidory?
UsuńPomidory z puszki wcale nie mają więcej chemii od świeżych, które możemy kupić w sklepie. Kupny ketchup, to i owszem może takiej chemii zawierać więcej i dlatego lepszy jest domowy.
Dziękuję za uwagę, może ktoś z niej skorzysta korzystając z przepisu - przecież nie jest napisane, że trzeba robić wszystko zgodnie z nim ;)
Pozdrawiam!
Najlepiej zawsze z pomidorów z własnego ogródka ;)
OdpowiedzUsuń