Pyszne wnętrze i ta skórka... mniam ;)
Piegusek
Składniki:
- szklanka białek (u mnie 5)
- 200 g cukru
- 170 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 140 g maku
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 125 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Białka wlej do dużej miski. Wsyp do nich cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i kremowa.
Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól, zmiksuj. Dodaj mak, zmiksuj.
Na koniec wlej rozpuszczone masło (ostudzone) i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.
Gotową masę przelej do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną lub bułką tartą (ja piekłam w formie silikonowej, takiej nie musisz niczym smarować i posypywać). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut. Patyczek wetknięty w środek ciasta powinien wyjść suchy. Kilka minut po wyjęciu z piekarnika, wyjmij ciasto z blaszki i studź na kratce.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
apetyczne ;) przepis zapisuje i zapodam żonie ;)
OdpowiedzUsuń