środa, 28 września 2011

Bułgarski Chlebek - Słonecznik

Przy tym "chlebku" jest trochę zabawy, ale mi robienie jego sprawiło wielką przyjemność. To nic, że trzeba nad nim spędzić trochę czasu, bo efekt końcowy jest naprawdę fajny.
Zrobiłam go z połowy porcji, bo przepis jest na dwa takie słoneczniki, a dla nas to jednak trochę za dużo.
Znaleziony został przypadkiem, w czasie kiedy nie szukałam żadnego przepisu. Tak mnie zainteresował, że zrobiłam go jeszcze tego samego dnia ;)
Skorzystałam z przepisu Babi.

Bułgarski Chlebek - Słonecznik

Składniki na 2 słoneczniki o średnicy ok 30cm:
  • 1 kg mąki + 2 szklanki do wyrobienia
  • 3 duże jajka 
  • 3 łyżki octu winnego 6 % lub 2 łyżki soku cytrynowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki letniego mleka (ok 500 ml)
  • 125 g masła
  • 40 g drożdży świeżych (ja użyłam suszonych; na 1 kg mąki - 20g)
  • 4 łyżki cukru
  • żółtko i łyżka mleka do posmarowania
  • mak do posypania

Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstaw do wyrośnięcia.

Roztrzep jajka, dodaj sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsyp mąkę, ocet w wyrośnięte drożdże. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Kiedy wszystkie składniki będą wymieszane, wyłóż ciasto na stół i wyrabiaj podsypując mąką. Wyrabiaj do czasu aż ciasto zacznie odstawać od rąk.

Wyrobione ciasto uformuj w kulę i włóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 30 - 60 minut.
Kiedy ciasto wyrośnie podziel je na 4 części.

Następnie każdą z nich również podziel na 4 części.
Każdą z 16 otrzymanych kulek rozwałkuj na okrągły placek (staraj się żeby były podobnej wielkości).... 
... i posmaruj roztopionym masłem.
Ułóż 4 placki jeden na drugim i zwiń w rulonik. To samo zrób z pozostałymi. 
Powinny wyjść 4 ruloniki. Powycinaj z nich trójkąciki, a z końcówek zrób kuleczki.

Okrągłą formę posmaruj masłem i układaj w niej trójkąciki ostrą częścią do środka. Małe kuleczki ułóż w samym środku.
Zostaw do wyrośnięcia na ok 30 minut. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka...
... i posyp makiem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 - 30 minut lub aż będzie brązowy.



11 komentarzy:

  1. Sporo pracy, ale efekt zdumiewający! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda SUPER !!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. mam tylko pytanko. Suchych drożdży dałaś więcej niż 20 g? na te dwie dodatkowe szklanki maki? bardzo mi się przepis podoba ale ponieważ nie jestem najlepsza w drożdżowych ciastach mam stracha, ze coś pokręcę :-)
    Doorta

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie Ci wyszedł, też już od jakiegoś czasu myślę o nim...
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmmm może trochę źle to określiłam, ale 20 g drożdży jest na całość czyli na kilogram + 2 szklanki mąki.
    Zawsze jeśli zastępujesz drożdże świeże suszonymi to dawaj połowę
    tj. 40 g drożdży świeżych = 20 g drożdży suszonych
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bułgaria w mojej akcji już za niedługo :) Na pewno się za niego wtedy wezmę bo już dziś mnie zachęca... Piękny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietny chleb:)mam wielka ochote go zrobic:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wychodzi smaczne, bardzo smaczne.
    Ja w ramach eksperymentu jeden słonecznik zrobiłam z jabłkami.
    Pokroiłam 4 jabłka w drobną kostkę i wymieszałam z cynamonem. Jedna warstwa zwijana była posypana, tym nadzieniem. Wszyscy zachwalali, następnym razem, będą oba z jabłuszkami, ale większa ilością.
    Mogę dopisać, że cynamon i cukier sypane na rozwałkowane ciasto, sa dobrym dodatkiem.
    Pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń
  9. W ramach sprostowania-ten chlebek to bardziej pieczywo niz ciasto.
    Twoja wariacja, ktora robi go ciastem jest bardzo ciekawa i z checia z niej skorzystam. Jestem pewna, ze wyjdzie smacze, dlatedo dziekuje, ze podzililas sie swoim eksperymentem-moim zdaniem bardzo trafionym. Ja uwielbiam polaczenie jablek i cynamonu, wiec musze kiedys sprobowac ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)