wtorek, 13 sierpnia 2013

Placuszki z Ricottą i Jagodami

Pyszne placuszki serowo - jagodowe z kleksem jogurtu greckiego, polane złocistym miodem. Smaczne na ciepło, ale zimnym też nic im nie brakuje. Jako wielbicielka wszelkiego rodzaju placków i placuszków, polecam na śniadanie, obiad i kolację ;)


Placuszki z Ricottą i Jagodami

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki cukru
  • 4 jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 200 ml pełnego mleka
  • 250 g sera ricotta
  • 200 g jagód; plus kilka do podania (u mnie dodatkowo poziomki)
  • olej i masło do smażenia (pokrojone w kosteczkę)
  • jogurt grecki i miód do podania

W misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier. Zrób wgłębienie na środku i dodaj żółtka oraz mleko.

Mieszaj trzepaczką zbierając po trochu mąkę ze ścianek, do czasu aż masa będzie jednolita.

Dodaj ser i dokładnie wymieszaj łopatką. Następnie wsyp jagody i również delikatnie wymieszaj, tak aby nie rozgnieść owoców.

W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli. Najpierw dodaj 2 łyżki piany do miski z ciastem i dokładnie wymieszaj (masa zrobi się rzadsza co ułatwi wymieszanie z resztą piany).

Następnie dodaj pozostałą pianę i delikatnie wymieszaj.

Patelnię ustaw na średnim ogniu, wlej 1-2 łyżki oleju i kostkę masła. Kiedy masło się rozpuści formuj na patelni okrągłe placuszki (jeden placuszek rób z 1 czubatej łyżki ciasta). Smaż z obu stron po około 2 minuty lub do czasu aż się zezłocą. Gotowe placuszki podawaj z jogurtem i miodem.

SMACZNEGO!





źródło: "Blueberry and ricotta pancakes with yoghurt and honey" z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course (proporcje podwojone ;) )

4 komentarze:

  1. kocham takie placuszki, wcinam na śniadanie w ogromnych ilościach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi wyszly plaste, nie takie puszyste jak Tobie. Wiesz moze dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może zbyt mocno wymieszałaś po dodaniu piany. A może zapomniałaś o proszku do pieczenia. Mi placuszki ładnie rosły podczas smażenia.

      Pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)