piątek, 8 listopada 2013

Kotlety Wieprzowe ze Słodko-Kwaśną Papryką

Ostatnio wspominałam o moim przekonaniu się do czerwonego mięsa za sprawą przepisu na Wrapy z Wołowiną. To następny przepis, który mnie przekonuje, że jednak nie tylko drób jest zjadliwy. Że dobry kotlet nie musi być z piersi indyka czy kurczaka. Że może być schabowy-chociaż w innej odsłonie niż nasza tradycyjna wersja (która prześladowała mnie w dzieciństwie, i której nigdy nie przyrządziłam w moim dorosłym życiu-po prostu nie lubię).
Całe danie jest bardzo smaczne. Słodko-kwaśna papryka smakiem przypomina trochę marynowaną ze słoiczków (więc jeśli komuś nagle się jej zachce, to polecam-będzie dużo szybciej niż robienie weków), jest miękka i smaczna. Ogólnie jest to bardzo fajny dodatek do obiadów. Bardzo dobrze komponuje się z mięskiem, które tutaj ma tymiankowy smak i chrupiący tłuszczyk na brzegu. Oczywiście trzeba uważać, żeby mięsa nie przesuszyć, bo nie będzie najsmaczniej, ale jeśli wszystko się uda, to będzie to dosyć szybki, nieskomplikowany i smaczny obiad.


Kotlety Wieprzowe ze Słodko-Kwaśną Papryką

Składniki:
(2 porcje)
  • 2 kotlety schabowe z kością i tłuszczem (każdy ok 200 g) (pork chops)
  • oliwa z oliwek; do smażenia
  • 2 ząbki czosnku ze skórką; zgniecione
  • mały pęczek tymianku
  • masło
Słodko-kwaśna papryka:
  • oliwa z oliwek; do smażenia
  • czerwona cebula
  • 2 czerwone papryki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • listki z małego pęczka bazylii; posiekane


Cebulę pokrój w plasterki, a paprykę w cienkie paseczki. Rozgrzej trochę oliwy na patelni i dodaj warzywa. Dopraw solą, pieprzem wsyp cukier i smaż na dużym ogniu przez 4-5 minut aż zmiękną (upewnij się, że skwierczą, jeśli będzie inaczej, to zamiast się usmażyć, ugotują się).

Dodaj ocet i smaż chwilę do czasu aż odparuje i papryka będzie miękka. Zmniejsz ogień, wlej łyżkę oliwy i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dodaj posiekaną bazylię, wymieszaj i smaż ok 30 sekund. Przełóż do miseczki i odstaw na bok. Patelnię przetrzyj, usmażysz na niej mięso.

Przygotuj mięso. Ostrym nożem natnij tłuszcz (nie przecinając mięsa) na około 5 mm głębokości co 3-4 cm, dzięki temu kotlety nie będą się zawijać podczas smażenia. Natrzyj solą i pieprzem.

Patelnię ustaw na dużym ogniu i wlej trochę oliwy. Następnie włóż kotlety, czosnek i tymianek. Smaż przez 2-3 minuty aż mięso się zarumieni. Przewróć kotlety na drugą stronę, wpychając pod nie tymianek i smaż kolejne 2-3 minuty.

Wrzuć 3 kawałeczki masła, kiedy się rozpuści, polewaj nim mięso w trakcie smażenia. Dzięki temu szybciej się usmaży i będzie soczyste. Kotlety przełóż na talerz i daj im "odpocząć" przez 5-10 minut. Polej masłem.

 Podawaj układając na talerzu porcję papryki, a na niej kotlet lekko polany masłem.

SMACZNEGO!





źródło: "Pork chops with peppers" z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course

5 komentarzy:

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)