czwartek, 27 lutego 2014

Pączki II

W czasie karnawału piekłam różne odmiany pączków i faworki, ale w Tłusty Czwartek zawsze stawiam na tradycyjne pączki.
Korzystałam z mojego sprawdzonego przepisu, który jest już na blogu, ale nieco go zmieniłam. Największą zmianą jest sposób nadziewania, bo dżemem wypełniałam już upieczone pączki, a nie tak jak wcześniej surowe. Na koniec polałam je lukrem i posypałam kandyzowaną skórką cytrusową.
Przyznam Wam, że są jeszcze pyszniejsze niż zwykle. Może zabrzmi to nieskromnie, ale to najlepsze pączki jakie jadłam. Taka prawda, więc czemu mam kłamać ;)


Pączki II

Składniki na zaczyn:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej chlebowej (strong white)
  • szczypta cukru
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej chlebowej (strong white)
  • 40 g cukru z wanilią
  • 35 g cukru
  • 5 dużych żółtek
  • 125 g ciepłego mleka
  • odrobina soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła (15 g)
  • ulubiona marmolada, powidła lub dżem (u mnie dżem truskawkowy)
  • olej do smażenia
  • dodatkowo: lukier i kandyzowana skórka cytrusowa (cytryna + pomarańcza)
Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody
  • sok z cytryny; do smaku

Drożdże rozpuść w 125 g mleka ze szczyptą cukru i 2 łyżkami mąki.

W międzyczasie w dużej misce utrzyj żółtka z oboma cukrami do białości.

Do żółtek wsyp przesianą mąkę, sól, zaczyn i mleko. Wyrabiaj ciasto do czasu, aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie wlej spirytus i rozpuszczone masło, dobrze wyrób.

Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto zagnieć chwilę, żeby je odgazować. Rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni, na grubość około 2 cm i wytnij kółka np szklanką. Wycięte pączki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut. Smaż w głębokim oleju po około 3 minuty z każdej strony (temperatura ok 170°C). Pączki układaj na ręczniku papierowym, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Do rękawa cukierniczego z długą końcówką nałóż dżem i nadziej nim wystudzone pączki.
Cukier puder wymieszaj z gorącą wodą i sokiem z cytryny, aby trzymać dość rzadki lukier. Polej nim pączki i udekoruj np skórką kandyzowaną.

SMACZNEGO!








źródło: ze zmianami Pączki

7 komentarzy:

  1. a dziękuję, dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne pączusie, piękne zdjęcia.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. mają obręcze - czyli z pewnościa idealne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne, na pewno smaczne. Ja tez lubię w Tłusty Czwartek smażyć te najbardziej tradycyjne, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis! udały mi sie ! a robilam pierwszy raz;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)