wtorek, 12 lipca 2011

Cannelloni z mięsem.

Pewnego wieczoru przeglądając bloga Aleex trafiłam na ten oto przepis. Postanowiłam wykorzystać go następnego dnia. Mąż dowiedziawszy się o tym co mam w planach bardzo się ucieszył ;)
Przepis bardzo fajny, ale nie ograniczyłam cebuli tym razem - niestety i mąż owszem zjadł i powiedział, że dobre, ale... za dużo czuć cebulę. Przyznam szczerze, że chyba przez to, że zawsze ją ograniczam, tym razem i dla mnie była bardzo wyczuwalna.
Następnym razem zrobię z mniejszą ilością cebuli i do sosu dodam dwie, a nie jedną puszkę pomidorów, bo jak dla mnie to było za mało tego sosu.
W przepisie jest 20 rurek, ale ja użyłam 14 (więcej mi się nie zmieściło w naczyniu żaroodpornym) i resztę farszu zamroziłam. To może nawet dobrze, bo kolejnym razem dodam jeszcze tylko świeżego mielonego mięsa i smak cebuli nie będzie aż tak zauważalny w farszu.


Cannelloni z mięsem

  • 1 czerstwa bułka
  • 3 marchewki
  • 2 cebule (dałam jedną czerwoną i jedną białą)
  • 50 dag mięsa mielonego (zmieliłam piersi z kurczaka)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 20 rurek cannelloni
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 łyżeczki bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka bulionu mięsno-warzywnego
  • 10 dag sera gouda (u mnie cheddar)
  • 12 dag sera mozzarella
przyprawy:

  • zioła włoskie (mrożone lub suszone)
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1.Bułkę namoczyć. Marchewki pokroić w kosteczkę, gotować 5 min w osolonej wodzie, odcedzić. Odciśniątą bułkę wymieszać z 1 posiekaną cebulą, mięsem, jajkiem, papryką. Doprawić solą i pieprzem. Dodać marchewkę. Farszem nadziać cannelloni. 


2.Resztę cebuli i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać rozdrobnione pomidory z zalewą. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Gotować 5 min. Sos wlać do formy żaroodpornej. Ułożyć cannelloni.


3.Stopić masło, oprószyć mąką. Mieszając, podlać rosołem oraz mlekiem. Przyprawić solą, pieprzem i muszkatem. Zagotować, zalać cannelloni. Posypać startym serem gouda. Przykryć plasterkami mozzarelli.



4.Zapiekać ok. 45 minut w temp. 200 st.

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawa wersja cannelloni. Zdecydowanie do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)