wtorek, 12 lipca 2011

Curd Malinowy

Ostatnio zamierzałam się do zrobienia curdu z cytryny, ale nadarzyła się okazja zakupienia mrożonych malin w promocji więc cytrynowy został przełożony na czasy aż ten malinowy się skończy ;)
Curd ten jest bardzo słodki, ale i niezwykle dobry ;) Ma ładny różowy kolorek -  dla uzyskania czerwonego koloru dodaje się barwnik - ale po co kiedy i taki jest ładny ;)
Skorzystałam z tego przepisu.
Poniżej ilości składników jakie ja użyłam.

Curd malinowy
  • 350 g świeżych lub mrożonych malin
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny (autorka przepisu miała na myśli 1/4 szklanki i tak poczynię następnym razem ;) )
  • 150 g cukru
  • 6 jajek
  • 100 g masła
Maliny rozmrozić (najlepiej wstawić na noc do lodówki). Przetrzeć przez drobne sito żeby pozbyć się pestek.
Do rondelka wlać puree z malin i sok z cytryny. Postawić na małym ogniu i podgrzewać. Jajka dobrze wymieszać z cukrem. Masło pokroić na malutkie kawałeczki. Do utartych jajek wlewać pomału, ciągle mieszając, gorącą mieszankę malin i soku cytrynowego. Postawić teraz na malutkim ogniu i wciąż mieszając, dodajemy kawałeczki masła. Po kilku minutach, masa powinna zacząć gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i przykrywamy szczelnie wierzch curdu folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuszek. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu przełożyć do słoiczków i dobrze przykryć.


* Przechowywać w słoiczkach, w lodówce do tygodnia czasu.



5 komentarzy:

  1. swietnie wyglada!!! ciekawe,jak smakuje :) robilam cytrynowy i pomaranczowy,jeszcze limetkowy przede mna i jak widze inne tez :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. skoro jest bardzo słodki to coś zdecydowanie dla mnie ;) muszę spróbować takiego curdu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nikol, ten curd jest wręcz bajeczny, dobrze, że nie dodawałaś barwnika. Wygląda bajecznie i na pewno tak smakuje. Ja zamierzam brać się za curd cytrynowy ale nie wykluczone, że wcześniej powstanie malinowy ;) Jeśli pozwolisz poczęstuje się twoim przepisem i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. widzę, że korzystałaś z mojego przepisu na malinowy curd. W przepisie zapomniałam dopisać słowo "szklanki" przy soku cytrynowym. Powinno być 1/4 szklanki soku z cytryny tj. z ok. 1 cytryny. Na pewno będzie wtedy mniej słoski

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można pominąć masło bądź zastąpić czymś innym co nie zawiera mleka??

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)