poniedziałek, 25 lipca 2011

Sernikobrownie. Mega czekoladowo i mega pysznie ;)

Do tego ciasta zbierałam się jakiś czas. Byłam pewna, że będzie pyszne. Bo jak brownie połączone z masą serową może nie smakować? To po prostu musi być dobre i zapewniam, że było ;) Mąż prawie się popłakał kiedy oświadczyłam, że to już ostatni kawałek ciasta :) Ponieważ ciasto zniknęło bardzo szybko.
Było mega słodkie (mimo iż dałam mniej cukru) co przy pierwszym kęsie trochę mnie odstraszyło, ale potem chciałam więcej i więcej ;) Mi najbardziej smakuje ze szklanką mleka, bo samego nie sposób zjeść ;)
Skorzystałam z przepisu Liski.
Poniżej podaję ilości składników jakie ja użyłam.


Sernikobrownie

Masa czekoladowa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła 
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajek 
  • 100 g mąki 


Masa serowa:
  • 500 g sera kremowego (u mnie Philadelphia) 
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 100 g cukru pudru

Blaszkę 20x30 cm wysmarowac masłem i wyłożyć papierem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Masło i 150 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. 
Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę. 

 3/4 mikstury wlać do blaszki.

W drugiej misce utrzeć ser, 100 g cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powina mieć gładką konsystencję.
Wylać masę serową na masę czekoladową. 

Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej (ja dwie górne masy trochę zmieszałam po wlaniu do formy). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 45-60 minut (piekłam godzinę)


Kroić po ostudzeniu.

14 komentarzy:

  1. Prezentuje się bardzo smacznie, porywam ten kawałek z talerza !:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dżizus to ciacho jest obłędne .Ja chcę kawałek .Kusicielka

    OdpowiedzUsuń
  3. zgadzam sie, to grzech tak kusić na wieczór :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, mam zamiar upiec jutro do ciasto ponieważ wygląda smakowicie :-) Mam jednak pytanie, ile jajek dodać do masy serowej ponieważ wyżej wymieniony jest tylko ser, cukier waniliowy i cukier puder a niżej jest napisane aby połączyć ser z cukrem i jajkami. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyzej napisane jest wyraznie DWA JAJKA

      Usuń
    2. Jest napisane, bo dopisałam ;)

      Usuń
  5. Dziękuje za zwrócenie uwagi. Musiałam to przeoczyć. Do masy serowej należy dodać 2 jajka ;)
    Życzę smacznego!
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te zdjęcie i przepis widziałam na Naszej Klasie u pewnej Pani,gdzie podaje je jako swoje.Tu jest link do ej strony
    http://nk.pl/#profile/42500167/gallery/album/2/112

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam mala watpliwosc,do masy nie trzeba dodac proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie trzeba. Ciasto ma wyjść kremowe i mokre. Nie powinno dużo wyrosnąć, chociaż lekko ruszy do góry.
      Pozdrawiam i życzę smacznego ;)

      Usuń
  8. Baardzo czekoladowe! I pyszne. Dla mnie - w towarzystwie gorzkiej herbaty :D

    OdpowiedzUsuń
  9. witam :) Czy zamiast serka philadelphia można użyć sernikowego (takiego z wiaderka)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Można użyć, ale to juz wyjdzie całkiem inny sernik ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)