Kiedy mąż wziął pierwszego kęsa zamruczał i przyznał się, że myślał, że nie będzie mu smakowało, ale było inaczej - na szczęście. Jego nastawienie było prawdopodobnie spowodowane tym, że oboje pochodzimy z pokolenia mam piekących w kółko serniki i szarlotki na kruchym cieście. O ile ja jestem skłonna zjeść kawałek to o Nim można powiedzieć, że po prostu takich ciast nie lubi.
To ciasto najlepsze jest na ciepło. Mi następnego dnia już tak nie smakowało-chociaż to może dlatego, że miałam już trochę dosyć tych śliwek. Dosłownie wychodziły mi już bokiem. Ciągłe smakowanie powideł, musu i konfitur, zapijane świeżo ugotowanym kompotem (bo oprócz tego w słoikach robiłam taki do picia od zaraz żeby jakoś ratować śliwki) dawało mi się we znaki i już nie mogłam patrzeć na nic co z nimi związane ;)
Przepis znaleziony tutaj.
Ciasto z Serem, Renklodami i Kruszonką
Składniki na blachę 20x30 cm
Ciasto:
- 1 jajo
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 150 g zimnego masła
Masa serowa:
- 250 g zmielonego twarogu lub twarogu śmietankowego (u nie Philadelphia)
- 1 jajo
- 60 g cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżka mąka
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemnaczanej
- 50 g cukru
- 125 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
Dodatkowo:
- Owoce - u mnie renklody
Składniki ciasta najpierw rozcieramy palcami, a potem zagniatamy szybko na gładkie ciasto. Wylepiamy nim natłuszczoną i wysypaną mąką lub też wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Chowamy formę do lodówki i nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Składniki masy serowej ucieramy.
A składniki na kruszonkę - podobnie jak ciasto - rozcieramy palcami do uzyskania okruchów.
Kiedy piekarnik się nagrzeje, ciasto nakłuć widelcem i piec 25-30 minut.
Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni, a na cieście ułożyć masę serową i owoce.
Posypać to wszystko kruszonką. Piec jeszcze 35-40 minut, aż kruszonka się zezłoci.
Wygląda przepysznie:-)
OdpowiedzUsuńCzy to ciasto mozna zrobic z mrozonymi truskawkami (tzn rozmrozonymi)? Mam na nie wieeelka chec, ale tylko truskawki w zamrazarce. Pozdrawiam z Manchesteru :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że możesz spróbować. Ja bym jeszcze przed ułożeniem na cieście oprószyła truskawki mąką, żeby pochłonęła nadmiar soków, które puszczą.
UsuńDaj znać co z tego wyjdzie ;)
Pozdrawiam sąsiadkę z wyspy ;)