wtorek, 9 sierpnia 2011

Tarta z Tuńczykiem

Tak jak już kiedyś pisałam polubiłam tarty. Pewnego wieczoru pomyślałam sobie, że na obiad następnego dnia mogłabym zrobić taką z tuńczykiem. Wzięłam więc notes i postanowiłam wymyślić sobie przepis.
Muszę przyznać, że tarta wyszła naprawdę dobra i będzie jedną z tych tart, które będę robić częściej. Mąż powiedział, że z każdym kawałkiem smakuje mu lepiej. Jest dobra na ciepło jak i na zimno. Z zalewy wyszło coś a'la pianka, co M się spodobało ;)


Tarta z Tuńczykiem


Spód o śr. 26-28 cm:
  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 żółtka,
  • 2-3 łyżki wody

Nadzienie:
  • puszka tuńczyka w oleju,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 5 łyżek śmietany,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1,5 łyżeczki ziół włoskich,
  • pieprz,

Zalewa:
  • 250 ml śmietany (u mnie double cream),
  • 2 jajka,
  • 2 białka (które zostały z ciasta)
  • 100 g startego żółtego sera,
  • 1,5 łyżeczki ziół włoskich,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz,



Wszystkie składniki na ciasto zagnieść (niezbyt długo), dodając na końcu stopniowo wodę. Ciasto uformować w kulę, włożyć ją na 30 minut do lodówki.

Ciastem wylepić natłuszczoną formę. Podpiec ok. 15 minut w temp. 190 stopni.

Cebulkę pokroić w kostkę. Olej z tuńczyka zlać na patelnię, rozgrzać i wrzucić cebulę, osolić. Kiedy lekko się zeszkli dodać startą marchewkę, podsmażyć chwilkę.

Dodać tuńczyka. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym i przyprawami. Dodać na patelnię.

Wyłożyć na upieczony spód.
Składniki na zalewę wymieszać i wylać na wierzch tarty.

Zapiekać ok 35 minut w temp. 190 stopni




8 komentarzy:

  1. Świetny pomysł z tuńczykiem :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruchy spód, tuńczykowe nadzienie i to wszystko zwieńczone pyszną zalewą z żółtym serem...ja się piszę na kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta już dawno zjedzona, bo robiona była jakiś czas temu, ale jak zrobię ją ponownie to jak najbardziej zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm...apetycznie wygląda:) Uwielbiam tuńczyka, więc z przepisu jak najprędzej skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam się bardzo głodna widząc taką smakowitość

    OdpowiedzUsuń
  6. BARDZO DOBRE TARTA.ROBIŁAM WCZORAJ NA OBIAD.SUPER

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)