czwartek, 1 września 2011

Chocolate chip cookies - Ciasteczka z kawałkami czekolady

Chockolate chip cookies to przepyszne ciasteczka, które znane są przede wszystkim w Ameryce i Anglii. Nie wiem czy dotarły już do Polskich cukierni. W każdym razie gościły już pewnie w niejednej Polskiej kuchni. Przyznam się, że jestem wielbicielką tych ciasteczek. Są takie wilgotne i mięciutkie-no i oczywiście cholernie słodkie ;) Od dłuższego czasu myślałam o ich zrobieniu, ale nie mogłam znaleźć żadnego przepisu, który by do mnie przemawiał. W końcu udało mi się go odszukać na jednej z amerykańskich stron. Chociaż przyznam, że nie spodziewałam się, że za pierwszym razem uda mi się trafić na TEN smak, a jednak udało się! Po pierwszym kęsie jeszcze ciepłego ciasteczka wiedziałam, że to TEN przepis. Smak jest taki jaki mają ciasteczka z cukierni-chociaż muszę przyznać, że chyba nawet lepszy ;) Myślę, że wielbiciele tych ciasteczek by nimi nie pogardzili ;)
Mąż nawet poprosił żebym wkrótce zrobiła mu je do pracy (w celu poczęstunku urodzinowego) więc myślę, że jemu też posmakowały ;)

Chocolate chip cookies - Ciasteczka z kawałkami czekolady
Składniki:
  • 226 g niesolonego masła w pokojowej temperaturze
  • 150 g cukru
  • 160 g jasnego brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 295 g mąki; przesianej przez sitko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 270 g groszków czekoladowych lub kawałków czekolady (ja dałam 100 g)
  • opcjonalnie: 100 g posiekanych orzechów

Masło utrzyj na gładką masę. Dodaj biały i brązowy cukier, ubijaj aż będzie puszyste (ok 2 minut). Dodaj jajko, dobrze wmiksuj - to samo zrób z drugim jajkiem. Wlej ekstrakt z wanilii i miksuj do połączenia.

W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę i sól. 
Dodaj partiami suche składniki do masy z jajkami i miksuj do połączenia. Następnie wsyp kawałki czekolady i wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możesz schować je na 30 minut (lub dłużej jeśli trzeba) do lodówki. U mnie nie było takiej potrzeby.

Używając łyżki do lodów lub zwykłej łyżki układaj na blasze wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem, okrągłe ciasteczka (około 35 g). Nie rozpłaszczaj ich - pod wpływem ciepła same się rozpłyną formując cienkie ciasteczka. Pamiętaj o zachowaniu sporych odstępów.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 10-14 minut albo do czasu aż zrobią się złoto brązowe na brzegach. Środek ciastka powinien pozostać wilgotny. Pozostaw ciasteczka na blaszce żeby przestygły. Następnie przełóż je na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

----------------------

Ciasto na ciastka możesz też zamrozić.
W tym celu uformuj kuleczki i włóż je na papierze do pieczenia do zamrażarki. Kiedy zamarzną przełóż je do torebki, szczelnie zamknij i przechowuj w zamrażarce. Kiedy będziesz chciała je upiec po prostu ułóż kuleczki na blasze wyłożonej papierem i piecz tak jak w przepisie - jeśli trzeba wydłuż czas pieczenia o kilka minut.

8 komentarzy:

  1. Oj, ja na pewno bym nie pogardzila - lubie takie "amerykanskie" ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis jest świetny! Zrobiłam te ciasteczka dzisiaj rano. Nie mogę przestać ich jeść! Co prawda musiałam trochę go zmodyfikować, bo nie miałam brązowego cukru (zamiast niego dodałam cukier puder, bo biały też mi się skończył), nie miałam także ekstraktu z wanilii, więc dałam cukier waniliowy. Wyszły pyszne chociaż pewnie w oryginalnej wersji byłyby jeszcze lepsze. Fajnie, że dodałaś zdjęcia, o wiele łatwiej było mi je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wyszły i smakowały. Polecam jeszcze wypróbować wersję z brązowym cukrem ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Ciasteczka przepyszne, ja nakładałam ciasto łyżeczką od herbaty ale mam pytanie, jak długo można je przechowywać bo wyszło ich sporo a są dość słodkie i nawet łakomczuch ich dużo nie zje ;-) Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciastka przepyszne ale dość słodkie, dodałam mniej cukru i nakładałam łyżeczką od herbaty w związku z czym wyszło ich sporo. Mam pytanie, jak długo nadają się do przechowywania? Pozdrawiam i czekam na więcej przepisów ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Dominiko!
      Tak, te ciasteczka mają to do siebie, że są bardzo słodkie ;)
      Myślę, że można je przechowywać do tygodnia czasu - u nas najdłużej przetrwały 2 dni, ale to dlatego, że szybko wszystkie zjadamy ;)

      Usuń
  5. Zrobiłam wczoraj, są pyszne. Tego smaku właśnie szukałam. Linkuję u siebie, żeby inni też mogli je przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. próbowałam już oryginalnej wersji a dzisiaj mam zamiar zmodyfikować Twój przepis:) domieszam do nich musli. zobaczymy co wyjdzie:) pędzę po składniki:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)