wtorek, 13 grudnia 2011

Ryba po Podhalańsku

Szukając nowości i zastępstwa na tegoroczną Wigilię dla "Ryby po Grecku", która nam się jakoś przejadła, trafiłam na "Rybę po Podhalańsku". Zrobiłam ją wczoraj na obiad z połowy porcji i muszę przyznać, że bardzo nam posmakowała. Dlatego w tym roku zastąpi, obojgu nam dobrze znaną - choć nie do końca bardzo lubianą, rybkę w warzywach, ale o całkowicie innym smaku. Do tego (przynajmniej tak mi się wydaje) jest mniej pracochłonna, co w okresie przedświątecznych przygotowań bardzo się ceni.
Zapiekanka ta oczywiście może gościć na stole przez cały rok. Jednak w wersji Wigilijnej dodaje się kilka suszonych śliwek. Ja mimo wszystko nie dodaję, bo nie lubię połączenia ryby ze słodyczą, mój Mąż z resztą też.


Ryba po Podhalańsku

Składniki:
  • ok 600g białej ryby; najlepiej dorsza
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 200 ml śmietanki 18 %
  • 125 ml soku pomidorowego (u mnie Dawtona)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól , pieprz
  • mąka
  • łyżka masła
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: kilka suszonych śliwek; wcześniej namoczonych i pokrojonych w paski

Rybę pokrój w kawałki ( u mnie dość małaa kostka, ale mogą być większe kawałki), posól i oprósz mąką. Usmaż na oleju.

Obrane ziemniaki pokrój w plastry, marchewkę w talarki, a seler i cebulę w kostkę. Warzywa podsmaż na oleju przez kilka minut (powinny zrobić się lekko miękkie). Na koniec smażenia dodaj śliwki (ja nie daję).

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, przełóż do niego warzywa, a na wierzchu ułóż rybę.

Śmietankę wymieszaj z sokiem pomidorowym. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem (pamiętaj, że warzywa nie były solone). Zalej warzywa i rybę.

Ustaw na najniższej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piecz 45-55 minut.

12 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis ,zaś co innego trzeba wyprobowac ,dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis bardzo ciekawy, napewno wypobuje,chociaz sama jestem z Podhala to pierwszy raz o nim slysze,ale zawsze warto sie uczyc.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. ....a ja spróbowałam i jestem zachwycona:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś nowego:)Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ryby i zawsze jestem otwarty na nowe i ciekawe przepisy.jutro będę przygotowywał rybę po grecku i jako drugie danie na stół wigilijny rybę po podhalańsku wg Twoich przepisów. o efektach mojego dodatku do stołu napiszę później:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki, żeby wszystkim smakowało ;)

      Pozdrawiam Świątecznie!

      Usuń
    2. Testowałam, i z rybą, i z kurczakiem zamiast ryby. W każdym przypadku danie było pyszne.

      Usuń
  6. no i już po Świętach. Dzięki Twoim przepisom stałem się bohaterem wigilijnej kolacji. Ryba po grecku jak i ryba po podhalańsku wszystkim smakowała. Dziekuję za przepisy. Życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało ;) Mam nadzieję, że znajdziesz jeszcze inne ciekawe przepisy, dzięki którym nie zostaniesz bohaterem tylko Wigilijnej kolacji, ale i innych przyjęć ;)
      Również życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Zrobiłam, pyszne :) Następnym razem jednak spróbuję ze śliwkami. Ryba i tak jest słodkawa dzięki marchewce, sliwki mogą dodać jeszcze więcej smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podaje się ją na ciepło czy na zimno?

    OdpowiedzUsuń
  9. Swietnie wyglada na pewno spróbuje zrobić. Lubię jeść ryby

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)