czwartek, 12 stycznia 2012

Kremowe Sernikobrownie

Kolejne sernikobrownie. Tym razem bardzo kremowe, wręcz rozpływające się w ustach. Oczywiście jak to brownie, mocno czekoladowe.
Mój mąż, który zazwyczaj wszystkie kupne słodycze połyka wielkimi kęsami, tym ciastem potrafi delektować się dobre pół godziny, powtarzając ciągle "jakie to pyszne" ;)


Kremowe Sernikobrownie

Składniki:
   warstwa brownie
  • 115 g niesolonego masła; pokrojonego w kawałki
  • 115 g gorzkiej czekolady; połamanej w kawałki
  • 250 g cukru (dałam 20)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka
  • 65 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
   warstwa serowa
  • 230 g kremowego białego sera (np philadelphia)
  • 65 g cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko

Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu zdejmij znad pary, wmieszaj cukier i ekstrakt waniliowy. 

Następnie pojedynczo dodawaj jajka, po każdym dobrze mieszając łyżką. Wsyp mąkę i sól, mieszaj aż wszystko dobrze się połączy, a masa będzie gładka i lśniąca.

Odłóż ok pół szklanki ciasta na później, a resztę przełóż do kwadratowej blaszki (23 x 23 cm) wyłożonej folią aluminiową. Wyrównaj powierzchnię.

W drugiej misce, utrzyj ser do gładkiej konsystencji. Dodaj cukier, jajko, ekstrakt i zmiksuj. 

Przełóż do blaszki na czekoladowe ciasto. Odłożonym wcześniej ciastem polej wierzch. 

Piecz w 160 stopniach ok 25 minut lub do czasu aż brzegi ciasta zaczną robić się brązowe (ja piekłam 30 minut).

Odstaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny , żeby ciasto stwardniało i było łatwiejsze do krojenia. Pokrój w kwadraty.
Przechowuj w lodówce.



9 komentarzy:

  1. Piękne wyszło! Wygląda bardzo smakowicie! :D Czekolada, twaróg... poproszę kawałeczek! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak jak smakuje, czyli rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. prosze o podanie ile to maki 65g tz 6,5dkga to rowna sie1/3 szkl dobrze rozumie,ozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak Pani pisze 65 g mąki to 6,5 dag czyli około 1/3 szklanki. W moich przepisach szklanka mąki pszennej ma 170 g - czyli 1/3 szklanki to będzie 56 g, więc sama dodałabym jeszcze łyżkę mąki.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Ciasto zrobiłam i wyszło przepysznie;-)Robi się je szybko i prosto. Zamiast serka Philadelphia, którego w mojej miejscowości nie mogłam dostać kupiłam serek śmietankowy o smaku waniliowym we wiaderku w Polo Markecie.Wyszło bardzo dobre;-) Polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia a poza tym jest przepysznie kremowo-czekoladowe;-) Zamiast serka Philadelphia którego w mojej miejscowości nie mogłam dostać użyłam serka kremowego waniliowego we wiaderku(takie do serników, naleśników itp.) który kupiłam w Polo Markecie.Wyszło rewelacyjnie.Polecam każdemu;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. mam wątpliwości co do ilości mąki napewno 65 gram??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, 65 g mąki. Z większą ilością mąki ciasto nie wyszłoby kremowe.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Wygląda przepysznie. Chyba sobie zrobię na urodziny :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)