czwartek, 2 lutego 2012

Chleb Pszenny z Makiem

Prosty chlebek pszenny z dodatkiem maku. Na drożdżach. Poza tym, że nadaje się oczywiście do kanapek, zrobisz z niego również tosty.
Mojemu Mężowi bardzo posmakował ;)


Chleb Pszenny z Makiem

Składniki:

  • 435 g mąki pszennej chlebowej (strong white)
  • 25 g maku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 35 g masła; roztopionego
  • szczypta cukru
  • 7 g drożdży suszonych (1 saszetka) lub 15 g świeżych drożdży
  • 250 g mleka w pokojowej temperaturze (ewentualnie lekko podgrzanego w mikrofali)
  • 1 średnie jajko; rozkłócone

Do miski wsyp mąkę, mak, sól, cukier, suche drożdże (ze świeżych zrób rozczyn), wymieszaj. W mące zdób dołek, wlej mleko, masło i jajko. 

Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i nie klejące. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Formę 20 x 10 cm wysmaruj masłem i posyp semoliną (kaszą manną).
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć. Rozpłaszcz lekko, uformuj zaginając każdy bok do środka (powtórz ok 3 razy) żeby ciasto było dobrze naciągnięte z wierzchu. Na sam koniec dobrze zalep spód. 


Włóż ciasto do blaszki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Chleb powinien dużo wyrosnąć.

Wierzch chleba posmaruj mlekiem. Piecz w 230 stopniach przez 15 minut, a następnie w 200 stopniach przez ok 20 minut. Po ok 5 minutach wyjmij z blaszki i ostudź na kratce.



10 komentarzy:

  1. Ładnie wyrósł:) Bardzo apetyczny chleb

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny taki i ta skórka mniam:) wypróbuję i pochwalę się bo bardzo mnie zachęciłaś

    OdpowiedzUsuń
  3. a czy chlebek upiecze się w maszynie do pieczenia chleba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że powinien wyjść dobry, ale trzeba postępować według instrukcji maszyny. Ja takowej nie posiadam, więc mogę tylko przypuszczać ;)

      Usuń
  4. Upiekłam:) Baaardzo smaczny. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. A zastanawiam się, czy upiecze się dobrze chleb w silikonowej formie, bo nie wiem czy ma na to jakiś wpływ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiec powinien się dobrze, tak samo jak pieką się ciasta. Ja sama nigdy nie piekłam chleba w formie silikonowej, więc nie wiem jak będzie wyglądał, ale na pewno łatwiej się go wyjmie z foremki. Czytałam, że niektórzy pieką chleb w takich formach i zdania są podzielone - jedni są zachwyceni, a inni narzekają na to że chleb się odkształca, ale to pewnie zależy od rodzaju chleba. Nie pozostaje nic jak tylko spróbować na własnej skórze ;) Życzę powodzenia!

      Usuń
  6. ja też piekłam ten chlebek, był pyszny i wyglądał dokładnie tak jak na tym zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a czy może być zwykła mąka? czy lepiej z taką nie próbować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbować można - chleb nie powinien wyjść zły tylko może mieć trochę inną konsystencję. Jeśli masz mąkę typ 550, to powinna być wystarczająca. Mąka chlebowa to typ 750.

      Pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)