Kapusta Przekładana
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej lub białej
- bulion
- 750 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego, ale ja dałam z indyka)
- woreczek ryżu
- 2 cebule (najlepiej białe – ja dałam tylko jedną i to czerwoną, ze względu na męża, który nie lubi cebuli)
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz ziołowy
- sól
- olej
Ryż ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie.
Z kapusty zdejmij wierzchnie liście, wytnij głąb. Główkę włóż do garnka wycięciem do dołu. Zalej bulionem i gotuj aż wierzchnie liście będą miękkie, wtedy je zdejmij z główki i wyjmij. Postępuj tak z resztą kapusty aż zdejmiesz wszystkie liście. Z każdego liścia skrój twardszą część.
Cebulę obierz, posiekaj i zrumień na oleju.
Mięso połącz z jajkiem, posiekaną pietruszką i cebulą.
Na koniec dodaj ryż i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Ceramiczną lub żaroodporną miskę (powinna być większa niż gotowana główka kapusty) natłuść olejem. Wyłóż ją wierzchnią warstwą liści kapusty (2-3 najbardziej miękkie odłóż). Na liściach rozprowadź warstwę farszu. Przykryj kolejną warstwą liści, a potem farszu.
W ten sposób zużyj wszystkie liście i cały farsz. Wierzch przykryj odłożonymi liśćmi, całość skrop olejem i bulionem (z gotowania kapusty).
Miskę przykryj (na przykład folią aluminiową), wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i zapiekaj około godziny (upewnij się czy mięso nie jest jeszcze surowe). Kiedy kapusta będzie już gotowa wyjmij ją na talerz odwracając miskę.
SMACZNEGO!
źródło: Przyjaciółka "Kapusta Przekładana"
Super, aż mam ochotę się wgryźć :) ja co prawda za mięsem nie przepadam, ale nadziałabym taką kapuchę sobie soczewicą lub czymś innym. Pomysł w każdym razie fantastico!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten kopiec, wygląda bardzo apetycznie!:)
OdpowiedzUsuńZakochałam się w tym daniu od pierwszego wejrzenia:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne danie! super alternatywa dla golabkow ktore zreszta uwielbiam...POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!!!
OdpowiedzUsuńRewelacja! Właśnie jest w piekarniku mój kopiec :)
OdpowiedzUsuńTo jest rewelacyjny przepis. jednak ta kapusta nie wygląda na włoską, czy to na pewno nie jest normalna biała kapusta?
OdpowiedzUsuńach zapomniałam dopisać... że może być biała i włoska, a ja użyłam białej. Zaraz zmienię w przepisie i dziękuję za uwagę ;)
UsuńPozdrawiam!
robię jeszcze w tym tygodniu
OdpowiedzUsuń