piątek, 30 marca 2012

Kopiec Kapuściany czyli Kapusta Przekładana

Taki przekładany kopiec z pewnością może zagościć na Świątecznym stole. Może w zastępstwie tradycyjnych gołąbków? Chociaż smakiem różni się zdecydowanie, mimo iż używa się praktycznie tych samych składników. W każdym razie warto spróbować takiej odmiany choć raz.


Kapusta Przekładana

Składniki:
  • 1 główka kapusty włoskiej lub białej
  • bulion
  • 750 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego, ale ja dałam z indyka)
  • woreczek  ryżu
  • 2 cebule (najlepiej białe – ja dałam tylko jedną i to czerwoną, ze względu na męża, który nie lubi cebuli)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • olej

Ryż ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie.
Z kapusty zdejmij wierzchnie liście, wytnij głąb. Główkę włóż do garnka wycięciem do dołu. Zalej bulionem i gotuj aż wierzchnie liście będą miękkie, wtedy je zdejmij z główki i wyjmij. Postępuj tak z resztą kapusty aż zdejmiesz wszystkie liście. Z każdego liścia skrój twardszą część.

Cebulę obierz, posiekaj i zrumień na oleju.

Mięso połącz z jajkiem, posiekaną pietruszką i cebulą.

Na koniec dodaj ryż i przypraw do smaku solą i pieprzem.

Ceramiczną lub żaroodporną miskę (powinna być większa niż gotowana główka kapusty) natłuść olejem. Wyłóż ją wierzchnią warstwą liści kapusty (2-3 najbardziej miękkie odłóż). Na liściach rozprowadź warstwę farszu. Przykryj kolejną warstwą liści, a potem farszu.

W ten sposób zużyj wszystkie liście i cały farsz. Wierzch przykryj odłożonymi liśćmi, całość skrop olejem i bulionem (z gotowania kapusty). 

Miskę przykryj (na przykład folią aluminiową), wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i zapiekaj około godziny (upewnij się czy mięso nie jest jeszcze surowe). Kiedy kapusta będzie już gotowa wyjmij ją na talerz odwracając miskę.

SMACZNEGO!

źródło: Przyjaciółka "Kapusta Przekładana"

9 komentarzy:

  1. Super, aż mam ochotę się wgryźć :) ja co prawda za mięsem nie przepadam, ale nadziałabym taką kapuchę sobie soczewicą lub czymś innym. Pomysł w każdym razie fantastico!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten kopiec, wygląda bardzo apetycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochałam się w tym daniu od pierwszego wejrzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajne danie! super alternatywa dla golabkow ktore zreszta uwielbiam...POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja! Właśnie jest w piekarniku mój kopiec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest rewelacyjny przepis. jednak ta kapusta nie wygląda na włoską, czy to na pewno nie jest normalna biała kapusta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ach zapomniałam dopisać... że może być biała i włoska, a ja użyłam białej. Zaraz zmienię w przepisie i dziękuję za uwagę ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. robię jeszcze w tym tygodniu

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)